#ZuidoostStemt: Vayhishta Miskin(BIJ1) “Er is op dit moment geen zwarte Tweede Kamerlid”.

Vayhishta Miskin is nummer vijftien op de kandidatenlijst van BIJ1. Ze is FNV vakbondsmedewerker en leidde voorheen de jongerenraad van Amsterdam Zuidoost. De uitgesproken activiste wil een afspiegeling van de Nederlandse bevolking terugzien in Tweede Kamer. “Wit is niet slecht, maar diversiteit werkt gewoon beter.”

De politieke partij BIJ1 staat voor een Nederlandse samenleving op basis van gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid. “Wij praten niet óver mensen, maar mét mensen. Alle oplossingen die wij aandragen zijn niet door ons bedacht, maar door de mensen zelf.” Die ‘mensen’ behoren tot elke groep in de samenleving als het aan BIJ1 ligt. De kandidatenlijst vertegenwoordigt dan ook een scala aan gezichten, achtergronden en interesses. “Het maakt niet uit wie je bent, waar je woont en waar je vandaan komt, je kunt jezelf of iemand die je kent terugzien op onze kandidatenlijst.”

Er is op dit moment geen zwarte Tweede Kamerlid

Radicale verandering
Vayhishta sloot zich aan bij Amsterdamse afdeling van BIJ1 en stond kort daarna op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Haar Surinaamse afkomst speelt een belangrijke rol in haar strijd voor een gelijkwaardige samenleving zonder discriminatie. Ze hoort andere politieke partijen deze wens ook uitspreken, maar ziet te weinig van hun intenties terug in partijprogramma’s en eenzijdige kandidatenlijsten. Zo is BIJ1 ervoor om van Keti Koti (afschaffing van de slavernij) een nationale feestdag te maken. Naast de diverse vertegenwoordiging onderscheidt BIJ1 zich in het politieke arena ook door haar radicale insteek. Een benadering die Vayhishta niet nieuw is. “Ik kom uit een familie van activisten. Je ziet dat activisten vaak agenderen en het is de politiek die het dan moet oppakken. BIJ1 brengt activisten en de politiek juist samen.”

Minimumloon, wonen en zorg
Het partijprogramma van BIJ1 is opgesteld door ervaringsdeskundigen uit de jeugdzorg, sekswerkers, onderwijsprofessionals, jongeren, zwarte mensen, zorgvragers, ouders, trans- en non-binaire mensen, mensen met een beperking, moslimvrouwen. Eén van de partijpunten richt zich op de verhoging van het minimumloon. “We steunen het standpunt van de vakbond om het minimumloon te verhogen naar 14 euro per uur. Mensen in Zuidoost werken hard en stapelen vaak banen. Als iemand fulltime werkt, dan moet deze persoon ook rond kunnen komen.” Daarnaast moet werk dat momenteel ondergewaardeerd wordt, zoals dat van zorgmedewerkers, leraren en medewerkers van het openbaar vervoer, worden beloond met een eerlijkere loon.

Verder staat het recht op woonruimte op de agenda. Dit is momenteel niet wettelijk vastgelegd. Daar wil BIJ1 verandering in brengen. “Iedereen heeft recht op een dak boven het hoofd. We zijn allemaal mens en dak- en thuisloosheid kan iedereen overkomen. Daar gaan mensen vaak aan voorbij.” Amsterdam BIJ1 voegde de daad bij het woord en rekende in 2019  af met de beboeting van daklozen. Ook de nachtopvang wordt dit jaar opengehouden tijdens de vrieskou mede door de inzet van BIJ1-raadslid Jazie Veldhuyzen.

Verder staat het recht op zorg onder druk volgens de radicale partij: het overlaten van het zorgstelsel aan de vrije markt heeft niet gewerkt. “De kosten zijn alleen maar opgelopen en de kwaliteit van de zorg is minder geworden. Je ziet nu dat de verzekeraar besluit of je recht hebt op bepaalde zorg en wij denken dat de zorgverlener dat zou moeten bepalen. Ook krijgen we van zorgaanbieders terug dat ze veel tijd kwijt zijn aan administratie in plaats van zorgverlening.” BIJ1 maakt zich hard voor een Nationaal Zorgfonds dat afrekent met zorgverzekeraars, en zorgverleners juist meer beslissingsrecht geeft over welke zorg ze aanbieden.

Representatie in de Tweede Kamer
Op 17 maart gaan de stembussen open. “Investeer die tien minuten voor de komende vier jaar als jij gerepresenteerd wil worden in de Tweede Kamer. Er is op dit moment geen vertegenwoordiger van de Tweede Kamer van Caribische afkomst en dat is gewoon heel raar. Er horen mensen van de hele samenleving te zitten in de Tweede Kamer. Tenslotte maken ze beleid, regels en wetgeving voor ons allemaal.”

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK