Zuidoost Digivaardig met Cybersoek

Door; Ernestine Comvalius

Cybersoek is niet de enige aanbieder in Amsterdam die ernaar streeft bewoners digitale vaardigheden bij te brengen. Uit onderzoek blijkt dat van alle stadsdelen, Zuidoost het minst gebruik maakt van de verschillende mogelijkheden om digitale vaardigheden op te doen. Cybersoek wil daar verandering in aanbrengen.

Overal heb je internet voor nodig. Uit de lange rijen bij de banken kun je merken dat velen thuis niet zelfstandig kunnen internet bankieren en daar hulp bij nodig hebben. Tegenwoordig moet je belangrijke zaken via je DigiD regelen, dat veroorzaakt hoofdbrekens. Zelfs als je woonruimte zoekt, moet je dat online kunnen doen. Ouders willen niet altijd afhankelijk zijn van ongeduldige kinderen die niet begrijpen waarom hun ouders niet brgrijpejn wat voor hen vanzelfsprekend is.

Gemeente Amsterdam heeft zich voorgenomen om digitale inclusie en digitale vaardigheden te bevorderen. Alle bewoners van Amsterdam moeten de komende jaren voldoende digitaal geletterd zijn om volwaardig mee te doen aan de samenleving. Dat staat mooi op papier, maar de werkelijkheid is weerbarstig.

In gesprek met de projectmanager en een van de docenten van Cybersoek Zuidoost, komen de uitdagingen en prille successen aan het licht.

“Wij hopen op steun van de gemeente”

Cybersoek is al 20 jaar in bijna alle stadsdelen actief en is in Zuidoost enkele maanden geleden gestart met programma’s in het Ir. Lelylyceum en spreekuren in de OBA Reigersbos en OBA Amsterdamse Poort. In het volgend seizoen is de Openbare Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) aan de beurt.

Duane Stein, IT-deskundige en bewoner van Zuidoost is een van de docenten van het eerste uur. “Cybersoek Zuidoost moet zich nog bewijzen en heeft geen structurele subsidie, noch een vaste plek zoals in andere stadsdelen. Wij zijn met pilots begonnen en hopen dat de gemeente en het stadsdeel onze toegevoegde waarde zullen erkennen en honoreren.”

Het aanbod is gratis, zodat ook mensen die over weinig financiële middelen beschikken,  geholpen kunnen worden. ‘Leren is een basisbehoefte en een mensenrecht’, staat in het jaarverslag van Cybersoek.

De digitale wereld verandert snel, eigenlijk ben je nooit uitgeleerd!

Hoe staat het met de belangstelling in Zuidoost?

Al snel werd duidelijk dat Cybersoek Zuidoost alleen kans van slagen had als mensen die Zuidoost kennen en die bekend zijn bij de bewoners en een breed netwerk hebben, hierin het voortouw zouden nemen. Deze werkwijze heeft al vruchten afgeworpen, blijkt uit het enthousiasme waarmee de leerlingen van het Ir. Lelylyceum de programma’s hebben bezocht. Zij zijn bezig geweest met zaken als programmeren, coderen, hacken, muziek beats maken. De docenten zijn mensen uit Zuidoost waar zij naar op kijken, zoals Darryl Veldman die hen heeft geleerd hoe je een online business kunt opzetten. Bryan Brammerloo van Soultrash werkte met hen aan het maken van muziek beats. Andy Egwumba die ook de website van Stimofo beheert, leerde hen hoe je een website bouwt. Sommige jongeren willen Software Engineer Development gaan studeren, dankzij dit programma.  Nu Corona een streep door de lessen trekt, blijven de jongeren bellen en mailen met de vraag wanneer de lessen weer van start gaan. De pilot komt voor de zomer tot een einde en de subsidie ontbreekt, maar het team van Cybersoek Zuidoost heeft plannen om de lessen online te vervolgen. De jongeren zullen dan de ontmoetingsfunctie missen en de goede gesprekken vooraf met een drankje en wat fruit, verzorgd door het team.

Doorbreek Eenzaamheid

Duane, die jarenlange ervaring heeft als salesmanager voordat hij zijn IT-opleiding volgde, werkt ook met ouderen die de spreekuren in de bibliotheek bezoeken. Ik heb hem kunnen observeren tijdens zijn gesprek met een koppige bezoeker. Geduldig gaat hij op alles in, zonder enige stemverheffing.

“Naast het werken aan digitale vaardigheden, doorbreek je ook het isolement van ouderen’, geeft hij aan. “Iedereen die over de drempel stapt en met een laptop of i-pad of mobiele telefoon binnenstapt met een vraag, gaat enthousiast weg. Zo kwam er een oudere man binnen die nogal sceptisch was en wel  vijf problemen had met zijn apparatuur. Hij had aan de telefoon met iemand van Cybersoek gesproken en tot zijn misnoegen zat daar Duane en niet degene die hij had verwacht. Na enig protest, gaf hij zich gewonnen en tot zijn verbazing zijn alle 5 punten kundig opgelost. Hij was slecht ter been, maar huppelde met danspasjes de ruimte uit. Een voormalig ambtenaar zei dat hij in geen 20 jaar zulke goede informatie heeft gekregen waarmee hij verder kan. Soms komen oudere bezoekers twee uur van tevoren, wat niet de bedoeling is, maar zo blij zijn zij met de kans op deskundige en gratis hulp.”

Ouderenverenigingen zoals Stichting Korio en Nusantara Amsterdam weten Cybersoek Zuidoost te vinden en gaan partnerships aan om de digitale vaardigheden van hun achterban te vergroten.

Het schijnt dat de digitale geletterdheid van Zuidoost een vlucht zal nemen, gezien de groeiende belangstelling. Het team van Cybersoek Zuidoost kent de doelgroep en hun leefwereld en heeft plezier in het stap voor stap begeleiden van bewoners.

De digitale wereld verandert snel, eigenlijk ben je nooit uitgeleerd. Elke woensdagochtend van 10 – 12 uur kun je terecht bij OBA-Reigersbos en elke donderdag van 13.00 – 15.00 uur bij OBA in de Poort. Een afspraak kun je maken via Surya@cybersoek.nl of 020-6934582

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK