Zorgkosten lager uitgevallen dan kabinet verwachtte

Voor het vierde jaar op rij zijn de uitgaven aan gezondheidszorg minder gestegen dan waar het kabinet op rekende. De meevaller is 1,8 miljard euro groot, melden Haagse bronnen van persbureau ANP.

De lagere zorgkosten in 2016 komen voor rekening van de zogeheten curatieve zorg, waaronder onder meer ziekenhuizen, geneesmiddelen, medische hulpmiddelen, wijkverpleging en geestelijke gezondheidszorg vallen. Vooral voor die laatste vier vielen de kosten mee.

Vorig jaar kostte de zorg 66 miljard, blijkt uit het jaarverslag van de Algemene Rekenkamer over de zorg, dat in handen is van de Volkskrant. Volgens de begroting loopt dat in 2017 op naar 69 miljard. Tot en met 2013 stegen de zorguitgaven harder dan begroot. Dat was een flinke kopzorg voor het kabinet.

Minister Edith Schippers benadrukt dat het is gelukt de zorgkosten in de hand te houden zonder het basispakket te verkleinen. Ze schrijft het beperken van de uitgaven toe aan de afspraken die ze daarover maakte met zorgverzekeraars en zorgverleners. Ze hoopt de komende tijd meer van deze zorgakkoorden te kunnen sluiten.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK