Wordt Kurano Bigiman Amsterdammer van het jaar?

‘Het mooie van Grieks en Latijn is dat iedereen op nul begint’

Kurano Bigiman, als leraar klassieke talen vond hij het raar dat er in Zuidoost, met bijna 90.000 inwoners, geen gymnasium was. Ruim een jaar geleden werd hem gevraagd om die op te zetten. En dat is hem gelukt: het Ir Lely Lyceum heeft een gymnasium.

Foto’s: Jurre Rompa

Jaren geleden had de politiek in Zuidoost het al over een gymnasium in Zuidoost. De scholengemeenschappen die er waren, de Open Schoolgemeenschap Bijlmer (OSB) en Scholengemeenschap Reigersbos (SGR) nu Ir. Lely Lyceum, hadden beiden wel een vwo-afdeling. Daar waar de politiek het nooit over eens werd, hebben directeur van het Ir. Lely Lyceum, Jeroen Rijlaarsdam, en leraar klassieke talen, Kurano Bigiman, het in 2019 opgepakt. Sinds die tijd heeft Zuidoost een gymnasium met een superleuke leraar: Kurano Bigiman. Ze hadden er geen politiek voor nodig.

Kurano is nu zijn tweede schooljaar in gegaan als leraar in Zuidoost. Hij heeft kleine klassen, maar ze worden al groter, dit jaar zitten er 20 leerlingen in de eerste van het gymnasium. Elk jaar loopt het aantal op. “Het was eigenlijk wel te gek dat hier in Zuidoost geen gymnasium was. Daar moest je voor naar de stad en dan ben je per dag anderhalf uur onderweg. Dan moet je het wel echt willen”, zegt Kurano.

Op het Lely krijgen leerlingen diezelfde kans

Geen verschil
Hij staat voor de helft van de week op het Vossius Gymnasium in Zuid voor de klas, de andere helft in Zuidoost. “De leerlingen op het Vossius komen veel uit de grachtengordel, Abcoude en Watergraafsmeer. Maar je merkt geen verschil tussen leerlingen van beide scholen, het blijven pubers.“ Zijn werk geeft hem energie en inspiratie, ook al liggen de scholen allebei in verschillende delen van Amsterdam.

Jeroen Rijlaarsdam is een aantal jaren geleden directeur geworden van het toenmalige SGR, die een slechte naam had. Al snel werd er een naamsverandering doorgevoerd, kreeg de school, dat al een tweetalige stroom had, ook een Technasium-afdeling en nu dus ook een gymnasium. Jeroen en Kurano kennen elkaar van het Vossius. Hij wist dat hij met Kurano een leraar aantrok die Zuidoost nodig had. “Ik heb heel wat gesprekken gehad met Jeroen in de Vossius-tijd. Hij heeft me overgehaald om te komen.”

Geen goeie score
Kurano heeft zelf het gymnasium op het Vossius gedaan. “Ik had geen goeie score voor de cito toets in groep acht om naar het gymnasium te gaan. Mijn leraar op de bassischool heeft gezien dat ik een gymnasiast was. En dat heeft hij goed gezien. Ik heb echt respect voor die leraar dat hij dat gezien heeft en ik ben hem er dankbaar voor”, vertelt Kurano. Op het Lely krijgen leerlingen diezelfde kans. “Als ze een dubbel advies krijgen, havo of vwo, dan adviseren wij altijd om vwo te doen in welke vorm dan ook. Dan heb je in ieder geval de kans gehad.”

Het was voor de docent geen moeilijke keuze om klassieke talen te gaan studeren na het gym. “Ik ben er goed in. Na het eerste jaar ben ik er Europese Studies bij gaan doen met Nieuw Grieks als taal. Daardoor heb ik interesse gekregen voor Griekenland en heb ik een jaartje in Athene gestudeerd.”

Het zijn de leerlingen die mij het gevoel geven het waard te zijn om te doen.

Instromen
In het eerste jaar van het gymnasium bij het Lely konden de toenmalige tweede klassers vwo van de school instromen. Er was namelijk nog niet echt een eerste klas. Dit jaar heeft Kurano vijf klassen waar hij Grieks en Latijn geeft.
“Het mooie van Grieks en Latijn is dat iedereen op nul begint. Voor iedereen is het even moeilijk of makkelijk. Het vak is divers, het gaat over cultuur, kennis en taal. In het één kun je uitblinken, terwijl je op een ander deel minder scoort. Zowel op het Vossius als op het Lely zijn er leerlingen die tienen halen en die met veel moeite een 5,5 halen. Het gemiddelde cijfer ligt ergens tussen 6 en 7. Dat is standaard.”

Actualiteit
Op de vraag of hij een leuke leraar is antwoordt hij bescheiden. “Ik link mijn lessen aan de actualiteit. Als we het over despotische keizers hebben dan haal ik er Donald Trump als voorbeeld bij. Ik zie heel veel talent in de groepen die ik heb. De vragen die ze stellen zijn van hoog niveau. Als ik een vraag krijg waar ik even het antwoord niet op weet, kom ik erop terug. Het is leuk om stof te ontdekken samen met leerlingen die in de fase van hun leven zitten waarin je je best moet doen om hun aandacht vast te houden. Ze komen vaak met inzichten die mij altijd weer verrassen. Leuk om met jongeren te werken die bezig zijn mens te worden.”
Van zijn collega´s krijgt Kurano veel steun. “We willen er allemaal iets van te maken. Ik word ondersteund door een groep collega´s die dit deel van empowerment mee willen maken.” Kurano heeft dan ook geen spijt van zijn beslissing om in Zuidoost te komen lesgeven. “Het bevalt me tot nu toe heel goed. Het Ir. Lely is een open school dat openstaat voor dit soort projecten, leerlingen wil uitdagen door net iets verder te gaan en uit leerlingen te halen wat erin zit.”

Nominatie
Over de nominatie voor Amsterdammer van het Jaar is hij verrast. “Dat is echt iets dat ik niet had verwacht, maar waar ik wel dankbaar voor ben. Het zijn de leerlingen die mij het gevoel geven het waard te zijn om te doen. Ik draag de nominatie dan ook op aan hen allemaal. Zij hebben eraan bijgedragen hoe ik lesgeef en wat ik doe, dus wat dat betreft is de nominatie ook voor hen.”

Stem voor Kurano Bigiman

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK