Wordt Diana Sardjoe Amsterdammer van het jaar?

‘We moeten samen om de jongeren heen staan en de ouders betrekken’

Diana Sardjoe, oprichtster van Stichting Moeder is de sleutel. Als ervaringsdeskundige helpt Diana andere moeders waarvan hun, veelal zonen, tussen de wal en het schip dreigen te raken en hierdoor het verkeerde pad op gaan. Bij de stichting Moeder is de sleutel spelen de moeders een belangrijke, zo niet cruciale, rol om een positieve invloed te houden op hun kinderen.

Foto’s: Jurre Rompa

Als je kind op de lijst van de 600 jonge criminelen en de 400 risicojongeren staat, dan zijn kind en ouders overgeleverd aan hulpverlening. Gelukkig maar, zou je denken, want je wil dat het goed komt met je kind. Dat dacht Diana Sardjoe ook. Twee van haar vier kinderen kwamen op die lijsten voor en sinds die tijd kwam er heel wat hulpverlening langs. Telkens werden er andere diagnoses gesteld, maar de hulp was niet effectief. Toen Diana instortte en ze het niet meer zag zitten, schreef ze een brandbrief aan burgemeester Eberhard van der Laan en toen veranderde de situatie. “We kregen een hulpverlener die naar me luisterde en naast me kwam staan en mij erin betrok. Ik kreeg de regie terug”, vertelt Diana. Het gaat nu goed haar zoons, ze zitten weer op het rechte pad en hebben studieplannen.

 

Diana Sardjoe, oprichtster van Stichting Moeder is de sleutel

Uit nood geboren

De stichting heeft onderdak gevonden in ‘I am jong’, dat in het oude postkantoor in de Amsterdamse Poort in Zuidoost is gevestigd. “Hier hebben we alles onder één dak voor jongeren en ouders.” Moeder is de Sleutel is uit nood geboren om moeders te helpen. Diana is een luisterend oor voor moeders die in soortgelijke situaties terecht zijn gekomen en probeert de juiste hulpverlening erbij te vinden. “Wij werken vanuit de moeder, want dat is degene die altijd alles weet, ze staat er vaak alleen voor en wordt als eerste aangevallen. Hulp is vaak alleen gericht op het kind en de moeder wordt opzijgeschoven. Als je de moeder afstoot, dan kom je niet bij het kind en dan blijf je in die cirkel. De moeder stuurt het gezin, het grootste gedeelte komt op haar terecht”, weet Diana uit ervaring.

Zoveel diagnoses

Ze werd zelf blootgesteld aan, zoals ze zelf zegt ‘een laboratorium van methodieken’, maar er werd niet geluisterd. “Mijn kinderen hebben zoveel diagnoses gehad, dat ik het niet meer weet welke allemaal. We hebben als ouders geen stem, niemand weet onze kant van het verhaal. Je wordt verantwoordelijk gehouden voor het gedrag van je kind, je krijgt een label op en je moet maar zien dat je ervan af komt. Het werkt stigmatiserend en als alleenstaande moeder sta je al punten achter.”

Stichting Moeder is de sleutel biedt geen hulpverlening maar ondersteunt moeders waarvan de kinderen in problemen zijn geraakt. Moeders melden zich aan, waarna er 1 op 1 gesprekken worden gevoerd. “Tijdens die gesprekken gooien ze alles eruit. Dan gaan we filteren en kijken waar ze hulp nodig hebben. We zoeken instanties die het samen met de moeder en het kind oplossen. Dat is een veel effectievere hulpverlening.”

Als je kinderen in de juiste omgeving zet, geef je ze kansen

Positieve draai

“Als je kinderen in de juiste omgeving zet, geef je ze kansen”, vervolgt ze. “De andere kant is ook bereikbaar voor ze. Wij geven er een positieve draai aan. We gaan eerst met de ouders kijken waar ze zelf iets kunnen doen. We gaan terug naar de pijn. Omarm eerst je eigen demonen. Het heeft wel degelijk effect wat de moeder doet en zegt tegen het kind. Zij moet ook niet aangevallen worden, maar ze moet geholpen worden. Niet wijzen, maar ondersteunen. Het moet bij ons zelf beginnen en eenmaal halverwege in het proces ontmoeten ze elkaar weer.”

Vertrouwen herstellen

Diana is succesvol met haar werkwijze en haar aanpak. Ze is bezig om het vertrouwen in en van politie, gemeente en hulpverlening te herstellen. “Ook het hebben van een groot vrouwennetwerken is superbelangrijk. Als je ziet wat wij oplossen, dan is dat niet normaal. We moeten elkaar niet als concurrenten zien, maar we moeten elkaar verbeteren en versterken. Er zijn geen verdienmodellen, behalve oplossingen. De reden dat het mij lukt is omdat ik de pijn voel. Daar ben ik ook geweest.“
Het is nu twee jaar geleden dat Diana met haar stichting begon en ze is al aan het oogsten. “We zijn harder gegroeid dan de bedoeling was, en werken zelfs buiten Amsterdam. We hebben samen met het ministerie Jeugd en Veiligheid een rapport geschreven en er zijn gesprekken met de reclassering. Toch zijn we er nog lang niet en ik stop pas als ik niet meer nodig ben”, zegt Diana vastberaden.
“Mijn doel is een veilige samenleving te creëren waar iedereen weer naar elkaar omkijkt. We moeten het samen doen, samen om de jongeren heen staan en de ouders niet buiten sluiten maar betrekken. We hebben allemaal een verantwoordelijkheid naar de maatschappij.”

Stem voor Diana Sardjoe

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK