Wat voor effect heeft het Corona virus op de incassocultuur in Nederland?

Anti Incasso

Ik heb contact gehad met invloedrijke mensen in de deurwaarderij en de incassobranche.

Deurwaarders hanteren het beleid dat zij gepaste maatregelen dienen te treffen in de crisis. Omdat het een tijd is waar iedereen rekening met elkaar dient te houden. Uithuiszettingen en (nutsvoorzieningen) afsluitingen, daar zal zorgvuldig mee worden omgegaan.

Tegelijkertijd wordt er geen rekening gehouden met zaken waarbij fraude en hennip geconstateerd is. Dagvaardingen en gerechtelijke documenten worden nog steeds bezorgd. De deurwaarder zal (minder) vaak aanbellen of persoonlijke gesprekken aangaan met mensen.

Dit zal invloed hebben op de service die deurwaarders  in normale omstandigheden geven. Deurwaarders kiezen hiervoor om o.a. aan de veiligheidsmaatregelen van de RIVM te voldoen en bescherming van personeel. Incassobureaus passen hun beleid ook aan. Ik heb via mijn netwerk in de incassobranche vernomen dat incassobureaus rekening houden met mensen die te maken hebben met de crisis.

Echter zal er geen rekening gehouden worden met personen die niet willen betalen. Daar zal hard ingegrepen worden. Zowel bij de deurwaarder en incassobureaus zal er dagelijks onderzocht worden naar de ontwikkelingen in de schuldenbranche.

Veel bedrijven in de schuldenbranche hebben hun digitale processen goed op orde. Het werk in deze gaat dus door. Persoonlijk vind ik dit een goede ontwikkeling waarbij de menselijke maat voldoende wordt toegepast. Echter weet ik uit ervaring dat het beleid per opdrachtgever, per incassobureau en op dossierniveau kan verschillen.

De incassobranche had voor de crisis behoefte aan regulering, omdat niet alle schuldeisers zich aan de regels houden. Het is nu afwachten hoe schuldeisers met de ruimte omgaan die ontstaat door de Corona virus. Mijn vermoeden is dat de incassocultuur op korte termijn zal verzachten i.v.m. de Corona crisis. Daarna zal de incassocultuur enorm verharden ten nadele van de consument.

Veel personen, maar ook bedrijven zullen aan inkomens verlies lijden. Dit zal spanningen met zich meebrengen. Ik weet ook niet hoe de rechtbank de aankomende procedures zal opvangen. Heeft de Rechtspraak genoeg capaciteit om de procedures na de Corona crisis zorgvuldig te behandelen?

Ik weet van betrouwbare bronnen dat er gesprekken plaatsvinden bij het Ministerie van Justitie over de regulering van de incassocultuur tijdens de Corona crisis. Maar in hoeverre de regulering nu prioriteit heeft, dat is nog een grote vraag.

Door Calvin Ceder

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK