Waseem Butt succesvol ondernemer in Zuidoost

Waseem Butt

AMSTERDAM ZUIDOOST – Waseem Butt woont zestien jaar in Nederland en heeft ondertussen veel bereikt: hij voltooide een HBO-opleiding en is eigenaar van twee stomerijen, een slagerij en een foodstand in World of Food. Daarnaast is hij penningmeester van de ondernemersvereniging.

Zestien jaar geleden koos hij in Pakistan voor de Engelstalige opleiding International Business Management van InHolland in Diemen en vertrok naar Zuidoost. Heel bewust, door te googelen, omdat het de opleiding was, die aansloot bij wat hij wilde leren. En eerlijk gezegd, als de aanslag op de Twin Towers er niet tussen was gekomen, was hij naar Amerika gegaan. Maar nu hij hier is, wil hij niet meer weg uit Zuidoost.

Bewust ondernemer geworden
Waarom hij ondernemer is geworden? “Toen ik bijna klaar was met mijn studie deed ik allerlei stages en zocht naar een goede werkplek bij internationale bedrijven. Ik dacht heel bewust na over wat ik wilde gaan doen. En dat was uiteindelijk voor mezelf beginnen, met een eigen zaak. Dat werd een stomerij, die opende ik in 2004 en hij bestaat nog steeds. Inmiddels heb ik een tweede stomerij geopend in de Kameleon. In Ganzenpoort heb ik ook een Halal-slagerij, en in World of Food maak ik mijn passie waar: ik heb daar een kraam met Pakistaans eten, Tandoor.”

Trots op World of Food
Waseem Butt vertelt met passie over deze kraam: “World of Food geeft me veel inspiratie! Ik maak er Pakistaans eten. Waarom? Omdat ik het miste! Ik kreeg wel een beetje een cultuurshock toen ik hier kwam. Ik was gewend aan drie keer per dag warm eten, gemaakt door mijn moeder en mijn zussen. Hier moest ik alles zelf doen en zien te overleven op broodjes kaas. In Pakistan is er op elke straathoek lekker eten te koop, dat mis ik echt in Nederland. Ik ben trots op World of Food. Het gaat heel goed en er komen heel veel verschillende mensen eten, niet alleen Nederlanders met een Pakistaanse achtergrond, maar ook mensen met een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Nederlandse achtergrond. Het heeft toegevoegde waarde, je kunt er betaalbaar eten, er zijn ondernemers van ongeveer 25 verschillende nationaliteiten, en onze locatie is ook nog eens bijzonder: in een oude parkeergarage.”

Buurtwinkel
De slagerij is een echte buurtwinkel, al komen er op zaterdag ook veel mensen van buiten de buurt naar de markt. “Ze komen zelfs uit Weesp! Ik vind het belangrijk om ook iets terug te doen voor de maatschappij. Ik kan op zondag mijn winkel sluiten, voor mij als ondernemer is dat beter, maar dat doe ik bewust niet. Ik wil ook op zondag open zijn zodat de moeder die vlees is vergeten te kopen op zondag bij ons terecht kan. Ik heb medewerkers in dienst van verschillende nationaliteiten. En ik ben er trots op dat bijna niemand ontslag neemt. Als ondernemer ben ik ook trots op de vierde KVO-ster, dat is belangrijk voor ons winkelcentrum.”

Ik voel me hier nu thuis
Waseem Butt woont sinds zijn studietijd in Zuidoost, al zestien jaar. “Ik kwam hier wonen omdat ik geen keus had: ik studeerde in Diemen en woonde in een studentenflat. Nu beschouw ik Zuidoost als mijn Nederlandse geboorteplaats, ik voel me hier nu thuis en ik wil hier niet meer weg. Er is hier ook veel veranderd! Ik zie heel veel veranderingen: het is nog groener geworden, er zijn veel projecten voor bewoners op initiatief van stadsdeel Zuidoost, het imago van Zuidoost is echt veranderd. Daar ben ik trots op, dat we dat met alle bewoners hebben bereikt.”

Foto: fotografie Olivier Middendorp

 

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK