Vrijwilliger vertelt Peter Oud

Venzo&Swazoom Welzijn* is de brede welzijnsinstelling van Amsterdam Zuidoost en het verbindingsplatform voor maatschappelijk inzet. In deze rubriek belichten we vrijwilligers en hun inzet. Dit keer in ‘Vrijwilliger vertelt’ Peter Oud (54). Hij is een zeer actieve vrijwilliger bij onder andere het Leger des Heils.

Peter woont sinds 2018 in Amsterdam Zuidoost. Peter komt zelf uit Enkhuizen en heeft daarna op verschillende plekken in Noord-Holland gewoond. Peter is vader een dochter en heeft ook een kleinzoon, waar hij heel trots op. Sinds een paar jaar is hij getrouwd met zijn vrouw die hier al woonde en sindsdien woont hij in Bijlmer Centrum.

Peter kon zijn werkzaamheden als timmerman niet meer verrichten en is in 2015 vrijwilligerswerk gaan doen, bij het Leger des Heils. Hij begon in de keuken van de huiskamer van de buurt in Amsterdam Noord. Daar assisteerde hij de kok bij de bereiden van de maaltijden voor buurtbewoners. Dit deed hij twee à drie keer in de week. Daarna was hij ook in de Derde Oosterpark en in Zuidoost aan de Karspeldreef actief in de huiskamers van de buurt.

De huiskamer in de buurt aan de Karspeldreef heeft net een grote verbouwing ondergaan. “Gezellig als buurtbewoners of andere geïnteresseerden een keer komen kijken.” Deze locatie dient ook als kerklocatie van Bij Bosshardt Zuidoost Kerk. Peter maakt deel uit van deze kerk. Hier maakt hij elke zondag soep voor de kerkgangers; elke zondag een andere soort soep. Elke week eten gemiddeld 25 mensen van zijn soep. Hij is hier ongeveer drie jaar geleden mee gestart. Zijn geloof in Jezus is erg belangrijk voor Peter.

Hiernaast werkte Peter ook in de Domus in Zuidoost (Tafelbergweg) en Domus Kikkestein van het Leger des Heils als ervaringsdeskudige. In die rol stond hij bewoners bij, bijvoorbeeld met gesprekken en praktische zaken. Nu rijdt Peter op het busje van 50/50 Reshare. Zij halen kleding op bij bijvoorbeeld particulieren of bedrijven, welke naar de budget store gaan. Hij rijdt samen met een bijrijder drie keer in de week door heel Amsterdam met het busje. “Je ziet vaak dat mensen het fijn vinden als hun kleding nog een tweede kans krijgt en iemand anders blij kan maken. Daar worden zij zelf weer blij van. En dat maakt mij ook blij.” Momenteel is Peter ook bezig aan de slag te gaan als chauffeur bij Cordaan, via de bemiddeling van de sociaal makelaar van Venzo&Swazoom Welzijn.

Vrijwilligerswerk is voor Peter een fijne dagbesteding die hem leuke sociale contacten oplevert. “Vrijwilligerswerk is heel nuttig. Je voelt dat je een bijdrage levert aan de maatschappij. Het is goed om een ritme, sociale contacten en omgang met mensen te hebben. Het activeert en motiveert je, je neemt deel aan het sociale leven.” Peter zou het dan ook zeker aanbevelen aan anderen.

Dus waar wacht je op? Wil jij je ook maatschappelijk inzetten, bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk? Schrijf je dan in bij Venzo&Swazoom via www.venzo.co.nl of neem contact op via contactwelzijn@swazoom.nl of 020-7601170. Volg ons op Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn. Tot snel!

*Venzo en Swazoom Welzijn zijn per 1 januari 2023 gefuseerd. Op dit moment wordt er gewerkt aan een nieuwe naam en huisstijl. We zijn voorlopig bereikbaar via de huidige contactgegevens en websites.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK