Venserpolder krijgt eerste buurtrechter

Het stadsdeel Zuidoost werkt samen met de rechtbank Amsterdam aan de komst van de eerste buurtrechter in Venserpolder, in het najaar. Een buurtrechter houdt zitting in de wijk en behandelt juridisch eenvoudige, lichte zaken van bewoners over leefbaarheid, geld en veiligheid. Zo’n buurtrechter moet de wijk sterker maken en geeft bewoners vertrouwen.

De buurtrechter pakt de vaak vele problemen die bewoners hebben in samenhang op. Bewoners gaan daarna met hulp van organisaties aan de slag; de buurtrechter leidt en regisseert. Gemeente, rechtbank, politie en Openbaar Ministerie gaven groen licht om het plan van een buurtrechter verder uit te werken.

Veel problemen tegelijk
In Venserpolder hebben bewoners soms veel problemen tegelijk. Ze zijn bijvoorbeeld werkloos, hebben schulden en ook nog eens psychische of lichamelijke problemen. Ook komen relatieproblemen voor of zijn hun kinderen bezig met (kleine) criminaliteit als diefstal, mishandeling of drugsbezit. De buurtrechter bekijkt deze problemen in samenhang, en zoekt samen met de bewoner en instanties naar een praktische en werkbare oplossing. De buurtrechter houdt zitting in de wijk.

Een sterke buurt
Buurtrechtspraak draagt bij aan het welzijn van bewoners en een veilige wijk. Het recht is beter toegankelijk en zichtbaar. Het versterkt de buurt, en bewoners krijgen meer zelfvertrouwen. Dit blijkt ook uit proeven met buurtrechtspraak in het buitenland, zoals in Brooklyn.

Onafhankelijk en onpartijdig
De buurtrechter heeft altijd, net als de gewone rechter, een onpartijdige en onafhankelijke rol. Ook zet hij zo nodig door als het gaat om geldvorderingen of het opleggen van een taak, boete of een hulp- of leerprogramma. De buurtrechter kan bewoners ook bescherming bieden als instanties de regels niet opvolgen.

Heldere taal
Partners, buurtbewoners en instanties gaan de rol van buurtrechter verder invullen. Wat is zijn rol bij het oplossen van zorgpremie- en huurschulden, problematisch schoolverzuim, huiselijk geweld en kleine delicten? Vroege inschakeling en helder en begrijpelijk taalgebruik zijn daarbij belangrijk.

Meer weten: amsterdam.nl/weerbaar

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK