Uit eten met…

Uit eten met roti

Deze keer op de uit eten pagina van Bijlmer&Meer misschien wel het bekendste gerecht uit de Surinaams-Hindostaanse keuken, roti-kip. In de World of Food at politiek strateeg Ian van der Kooye een hapje mee.

De Surinaams-Hindostaanse keuken: roti-kip

De van oorsprong uit India afkomstige Hindostanen namen heerlijke gerechten en snacks mee uit de Indiase deelstaat Bihar. Dhaal bhaat, goegerie, alu anda terkari of phulauri. Maar van allemaal zijn de roti-masala kip en bara veruit de bekendste en geliefd bij alle Nederlanders. Televisie-chef en Creoolse Surinamer Ramon Beuk eerde in zijn kookboek dit nationale Surinaamse gerecht met een plaats in de titel ‘Terug naar mijn Roti’.

Roti heeft iets feestelijks. Een bruiloft is geen bruiloft als er geen roti wordt geserveerd. Geen bigi-jari, het Surinaamse woord voor lustrum, wordt gevierd zonder deze traditionele Hindostaanse maaltijd. Als je aan een Hindostaan vraagt waar je de lekkerste roti-kip kan eten hoeft hij niet lang na te denken. Het antwoord is namelijk in de meeste gevallen ‘bij mijn moeder’. Natuurlijk is dat niet waar. Bij je dadi of nani (respectievelijk oma van vaders en moeder kant) is het vaak net zo goed. Al was het alleen maar om het simpele feit dat de recepten vaak al generaties lang van moeder op dochter (en heel soms een zoon) worden doorgegeven. Maar ook buiten de deur kun je goede roti krijgen. Zoals bij Hi-Lo Rotishop in de World of Food.

Ian is opgegroeid in de Bijlmer. Hij woonde er van zijn vijfde tot zijn zeventiende. We hebben het over twatwas en picolets in de Poort. Volgens meneer Fränkel is de naam Vogelwijk een eerbetoon aan de Surinaamse mannen die iedere dag met hun vogelkooien bijeenkwamen. Mooie vogels, maar minder lekker dan kip in masala. Het eten wordt geserveerd. Uitleg is niet nodig. Iedereen kent roti. Er wordt hard gelachen om anekdotes van Rakesh Ahmadkhan, de eigenaar van Hi-Lo Rotishop. Hij vertelt dat de kuit van de populaire vis kwikwi een echte delicatesse is. Surinaamse kaviaar zeg maar. Buiten de paaitijd stoppen slimme jongetjes, kuit van andere vissen in de kwikwi om er zo meer voor te kunnen krijgen. Hij vertelt ook over ‘de uitvinding’ van de gevulde bara pas 15 jaar geleden. Traditioneel werd de bara gegeten met een beetje chutney. De echte puritein zal het daarbij laten. Een gevulde bara is toch een beetje vloeken in de kerk. Als het om eten gaat zijn Surinamers conservatiever dan Nederlanders over Zwarte Piet. We schrijven Kwaku. Een Antiliaan vond dat de bara op een Johnny Cake leek. Johnny Cakes worden met van alles en nog wat gevuld. Hij vroeg aan Rakesh of hij de bara misschien kon vullen met wat kip. ‘En zo is het ontstaan’, aldus Rakesh. Sterk verhaal? Wie zal het zeggen? Fusion kitchen avant la lettre. Dat in ieder geval. De djogo gaat nog een keer rond.
Meneer Fränkel is stil. Hij geniet van het eten.
Sarriel mijmert over zijn oude tante Alma. Zij kookte op een houtvuur. Hij at ooit een roti bij haar. 45 jaar geleden. Eten dat in zijn geheugen gegrift staat.

Er wordt geconstateerd dat Ian als zoon van een Hindostaanse moeder en een Creoolse vader de brug is tussen de creoolse familie Fränkel en de Hindostaan Sarriel. Of dat belangrijk is? ‘Natuurlijk niet’, zegt Ian, ‘we zijn allemaal mensen van vlees en bloed. In the end willen we allemaal vriendschap, broederschap en gelukkig zijn.’ En roti-kip natuurlijk.


Aan tafel

(Van links naar rechts: Frits Fränkel, Rakesh Ahmadkan, Ian van der Kooye en Sarriel Taus)

Frits Fränkel (vaste gast)
Bracht zijn jeugd door in de Anniestraat in Paramaribo. Als jongen van 16 kwam hij naar Nederland. De eerste jaren woonde hij in Amsterdam Noord. Er ging een wereld voor hem open ‘van het dorp Paramaribo naar de stad Amsterdam’. Sinds 1973 woont hij met zijn vrouw in Amsterdam Zuidoost. ‘Ik ben en blijf de vaste gast.’ Zijn favoriete eetgelegenheden zijn Smeltkroes en Merham. Meneer Fränkel eet natuurlijk roti met zijn handen.

Rakesh Ahmadkan van Hi-Lo rotishop (roti-specialist in de World of Food)
In Hi-Lo Rotishop in de World of Food kun je volgens de insiders de beste bara van Nederland eten. Parool verslaggeefster Hiske Versprille noemde de bara’s van Hi-Lo veruit de allerlekkerste die zij ooit had gegeten. Van heinde en verre komen de mensen naar Amsterdam Zuidoost voor deze lekkernij. Voor je neus gebakken en met de beste tomaten-peperchutney ever. Maar ook zijn roti is niet te versmaden.

Ian van der Kooye (ere-gast)
Ian van der Kooye (Wageningen, Suriname 1972) wilde als kleine jongen zanger worden. Misschien is dat de reden dat hij bij politieke partijen als Denk en BIJ1 een aardige noot heeft meegezongen. In 1976 kwam hij naar Nederland. In zijn jeugd verkocht hij de hotsaus van zijn moeder. In zijn studententijd was hij een corpsbal. Hij gaat graag naar India. Zijn hart ligt daar. Niet alleen omdat zijn voorouders er vandaan komen, maar ook omdat hij geboeid is door de vele extreme tegenstrijdigheden. Zijn grote droom is gelukkig sterven. En verder de ‘gewone dingen’: wereldvrede en armoede de wereld uit.

Sarriel Taus (gastheer)
Is geboren in Paramaribo. Hij studeerde economie in Groningen. Met tv-chef Jamie Oliver startte hij Fifteen Amsterdam waar werkloze jongeren een opleiding kregen om kok te worden. Samen met buurtbewoners begon hij een voedselmarkt in Amsterdam Zuid. Sinds de start van de World of Food is hij nauw betrokken bij het project. Volgens Sarriel maakt zijn moeder Shirley de beste roti van de wereld.


Roti eten voor beginners door Ian van der Kooye

  1. Breek een stukje van de roti af.

2. Neem wat vlees, aardappel en groente tussen de roti. De gevorderde eten neemt er nog een beetje chutney bij.

3. Breng het geheel voorzichtig richting mond en kauw minimaal 20 keer.

4. Spoel het geheel door met koude Parbo. Sommige Surinaamse sommeliers adviseren iets roods. Liefst van het huis Fernandes.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK