Tyler Eyk wint opnieuw NK Wielrennen Jeugd 2018

In 2017 behaalde hij voor de derde keer op rij de Nederlandse titel. De inmiddels 10-jarige Tyler Eyk sleept dit jaar weer de titel binnen tijdens het NK Wielrennen Jeugd 2018 op 17 juni in Steenbergen. Met zijn wielrenfiets, baanfiets en mountainbike traint hij voor zulke wedstrijden. “Ik krijg energie van fietsen omdat het me veel buiten brengt. En ik leer de sluiproutes in een buurt goed kennen tijdens het trainen, plekken die bijna niemand kent.” Wanneer het regent fietst Tyler op de wielerbaan of in de woonkamer achter de laptop. Met speciale software kan hij wedstrijden rijden op verschillende parcours in bergachtige gebieden terwijl zijn wielrenfiets vast staat in een fietstrainer.

Trots
Hij kreeg zijn eerste racefiets op zijn zevende verjaardag en trad gelijk in de voetsporen van zijn vader als wielrenner. “Ik fietste al vaker met mijn vader en hoorde verhalen over zijn ervaringen als profwielrenner. Daar werd ik enthousiast van.” Dit gevoel groeide na een kijkje bij de Amstelveense wielervereniging WTC De Amstel waar Tyler inmiddels traint. Hij won hier ook de eerste van vele wedstrijden.

Het trotst is hij op de drie Nederlandse kampioenschappen die hij de afgelopen jaren won. En ook de truien die hij binnensleepte bij de Jeugdtour Assen en nu staan te prijken tussen de glanzende bekers en medailles in de woonkamer. Deze ‘mini Tour de France’ is een zesdaagse tour met bijna 800 deelnemers uit verschillende landen, zoals Portugal, Canada, Denemarken en Hongarije. “Dit jaar doen er stevige wielrengenoten mee en is er dus veel concurrentie.” Maar Tyler staat bij de eerstvolgende editie op maandag 30 juli gewoon klaar om de strijd aan te gaan.

Vallen en opstaan
Tyler heeft een volle agenda. In de weekenden rijdt hij wedstrijden en doordeweeks staan school en trainen op de planning. “Wielrennen combineren met school gaat best. Op vrijdag na de les maak ik gelijk mijn huiswerk, zodat ik in de weekenden dit niet meer hoef te doen als ik laat thuis kom van een wedstrijd.” Dit werpt zijn vruchten af, want Tylers heeft onlangs VWO-advies gekregen van zijn school.

Gezond eten hoort ook bij zo een leefstijl. Veel koolhydraten, zoals pasta en rijst, maar ook vis zorgen ervoor dat hij sterk en snel blijft. “Ik heb nog geen blessures gehad. Ik sta meestal op en fiets weer door als ik ben gevallen. Dat was vroeger wel anders, maar ik heb meer lef en zelfvertrouwen om door te gaan. Ik ben nu veel sterker dan ik had verwacht.”

Ambitie
Zijn droom is om wereldkampioen te worden. “Ik weet nog niet wat voor type renner ik word. Een sprinter, een tijdrijder of een klassementrijder. Dus dat is nog even afwachten.” Zijn andere droom speelt zich af in het stadsdeel waar hij zelf woont: Tyler heeft de ambitie om een wielerwedstrijd te organiseren door Zuidoost. “Ik ben de enige persoon in mijn school die wielrent. De meeste kinderen voetballen of doen aan atletiek en komen niet in aanraking met andere sporten.”

Op deze manier wil Tyler leeftijdgenoten inspireren en enthousiasmeren voor de wielersport, omdat het hem ook zoveel plezier brengt. Hiervoor kan hij de ondersteuning van het Sport Talenten Fonds Zuidoost goed gebruiken, zoals het regelen van vergunningen en hulp bij de organisatie van het evenement. Tot die tijd traint hij hard door en neemt hij zijn eigen advies ter harte: “Goed eten, goed slapen en goed trainen. En veel plezier hebben!”

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK