Trots op ……. Dennie Armelita!

Waar voorheen brandweermensen klaar stonden om in actie te komen, heerst nu een relaxte sfeer. De oude Kazerne in Reigersbos is tegenwoordig een broedplaats voor creatieve initiatieven. Zo zit er een dansschool in, zijn er 3 muziekstudio’s en een sportzaal. Daarnaast zijn 15 studio’s verhuurd aan creatieve bedrijven. Het is ook het terrein van Dennie Armelita, een buurtbewoner. Hij helpt jong talent zich te ontwikkelen.  “Er is veel talent in de buurt, alleen was er geen plek om daar iets mee te doen”, begint Armelita. “Dat we de Kazerne nu kunnen gebruiken voor workshops en andere activiteiten, is geweldig. Als programmeur kijk ik samen met moeders uit de buurt op welke manier we de jeugd het beste uit zichzelf kunnen laten halen.

Op die manier ontstond Talent Movement. “We richten ons vooral op de leeftijdscategorie 10 t/m 16 jaar. Via workshops op het gebied van dans, kunst, muziek, mode en sport leren we ze extra vaardigheden. Er zijn nu 8 docenten actief die samen met de kinderen in 4 tot 6 workshops toewerken naar een eindproductie. Zo hebben we sinds de start afgelopen zomer al 12 leuke muzieknummers opgenomen.”

Cultuur
“Jongeren leren zich uit te drukken door de workshops en vinden zo hun eigen identiteit. Dat is wat cultuur kan betekenen.” Samen met directeur Maru brengt Dennie cultuur naar de Kazerne. Bekende musea werken al graag met ze samen. Ook creatieve opleidingen zijn geïnteresseerd. Zo gaven het AMFI, Amsterdam Fashion Institute, en de Rietveld Academie al gastlessen in Reigersbos.

Jongeren organiseren voor jeugd
“Naast jeugd proberen we ook de iets oudere doelgroep zich te laten ontwikkelen. Laatst hebben we studenten een evenement voor de jeugd laten organiseren. Dat was een groot succes. Ze hadden zelf artiesten uitgenodigd en daar kwamen veel jongeren op af. Niet alleen de kleintjes waar de show voor bedoeld was, maar ook oudere fans. Dat gaf een hele leuke dynamiek.”

Woonkamer voor alle buren
Dennie is trots op de Kazerne. “Het is echt een plek voor iedereen. Ouderen die gebruik maken van onze ‘woonkamer’ komen hier samen met jongeren. Dat is belangrijk voor het begrip voor elkaar.” Toch gaat er ook weleens wat mis. “We zijn nog aan het ontdekken hoe de Kazerne en de buurt elkaar het meest versterken. Zo waren er klachten over blowende jongeren en geluidsoverlast. Daar zijn we direct over in gesprek gegaan met alle betrokkenen en de danslessen zijn naar binnen verplaatst. De Kazerne moet er zijn voor en door de buurt.”

Spreekuur op woensdag
Dat de Kazerne er ook voor de buurt is, bewijst Dennie met zijn wekelijkse inloopspreekuur. “Ik vind het belangrijk dat de buurt een vast aanspreekpunt heeft voor vragen. Die rol heb ik op me genomen. Elke woensdag ben ik hier van 09.00 tot 11.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Samen met bewoners kijk ik dan wat ze nodig hebben en bij wie ze daarvoor terecht kunnen. Op basis daarvan heb ik ook vaak overleg met de gebiedsmakelaar van de gemeente.”

Docent diversiteitsland
Maar Dennie doet nog veel meer. Hij wijst naar de speciale bus die voor de Kazerne staat. “Met KARlos leveren we schone stroom op locatie. Dat gebruiken we voor evenementen en participatietrajecten, zodat we veel bewoners in de openbare ruimte kunnen bereiken.” Buiten zijn werk in de Kazerne geeft Dennie ook nog gastlessen diversiteitsland, omgaan met geld, ondernemen en robots maken.

 

Extra investeringen
Reigersbos is een van de zes buurten in Zuidoost waar gemeente Amsterdam extra in investeert. Dit geld wordt besteed aan woningen, zorg, ontmoetingsplekken, jongeren, de buurteconomie en de omgeving. Het doel is om van die wijken veilige en prettige plekken te maken waar bewoners zich thuis voelen. De andere buurten, waar extra in wordt geïnvesteerd zijn: de H-Buurt, K-Buurt,  Holendrecht, Venserpolder en G-Noord.

www.talentmovement.nl

Dennie Armelita, programmeur en buurtcoördinator van Stichting de Kazerne

 

 

 

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK