Toptalent Ryan Gravenberch uit Zuidoost tekent bij Ajax

Ryan Gravenberch

De 16-jarige Ryan Gravenberch heeft een handtekening gezet onder een driejarig contract bij Ajax. De middenvelder speelt sinds 2010 in de jeugdopleiding van de Amsterdamse club. Bijlmer&Meer ging op bezoek bij de voetballer die uit de E-buurt komt.

Succes
Zijn broer, oud-Ajacied Danzell Gravenberch, enthousiasmeerde hem om ook te gaan voetballen. Als kleine jongen kwam hij terecht bij Amsterdamse voetbalvereniging Zeeburgia. “Toen ik acht jaar was, ben ik gescout door Ajax.” Een scout kwam kijken bij een wedstrijd waarin Ryan speelde en vervolgens lag er een brief op de deurmat. Ryan bewees zich tijdens een paar trainingen en mocht zich aansluiten bij de jeugdopleiding van Ajax.

Afgelopen juni won hij de prijs voor de meest veelbelovende speler van de jeugdopleiding, de Abdelhak Nouri Trofee. En in 2017 kreeg hij het voor elkaar om de titel binnen te slepen als de jongste doelpuntenmaker ooit in de Uefa Youth League.

Kwaliteiten
“Mijn beste kwaliteit is mijn creativiteit. Ik hou ervan om een mannetje uit te spelen, passes te geven of te schieten.” Zijn creativiteit zorgt er dan ook voor dat Ryan uitblinkt in het team. “Als professionele speler moet je ook doorzettingsvermogen hebben. Als het even niet lekker gaat, moet je je erover heen zetten en harder werken.” Hij traint dan ook zes lange dagen per week om te blijven groeien. Door dit volle programma kan Ryan niet vaak met zijn vrienden afspreken om bijvoorbeeld buiten te voetballen zoals vroeger. “Dat mis ik wel, maar ik zie ook in dat dat even niet anders is. Ik hou nu eenmaal van voetbal.”

Vallen en opstaan
Verlies hoort ook bij topsport. “In het begin vond ik dat lastig, want niemand wil natuurlijk verliezen. Maar nu probeer ik in te schatten waarom en hoe ik heb verloren, zodat ik mijn volgende spel daarop kan aanpassen. Op deze manier leer je van je fouten.” Dat bewijst zich. Ryan tekende niet alleen een contract bij Ajax, hij is ook één van de spelers die dit jaar meegaat op trainingskamp naar Duitsland. “Hier ben ik het trotst op.”

Aan andere jonge sporttalenten die de top willen bereiken, geeft hij als ervaringsdeskundige het volgende advies mee: “Altijd hard blijven werken. Ook al zit het tegen. Nooit je koppie omlaag doen.” We gaan ongetwijfeld nog veel van Ryan horen. Bijlmer&Meer wenst Gravenberch nog veel succes toe en hoopt Ryan in 2022 op het WK in Quatar te zien.

 

Ryan Gravenberch

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK