Taal leren begint al jong

Het Ouder- en Kindteam (OKT) in Zuidoost extra aandacht besteden aan taalontwikkeling bij jonge kinderen. Want vroeg beginnen met praten, zingen en verhalen vertellen helpt bij de taalontwikkeling van het jonge kind.

Liedjes zingen

Het OKT houdt zich bezig met thema’s rond de opvoeding, het opgroeien en de gezondheid van kinderen. Taal is daar een groot onderdeel van. Van 0 tot 4 jaar gebeurt er veel in de hersenen. Ouders zijn zich daar niet altijd van bewust. Moeder van vier kinderen, Odelia Wong a Liem ziet het belang van het stimuleren van taal. “Kinderen zijn de toekomst en aan de toekomst kan niet hard genoeg worden gewerkt. Zo benoem ik alles wat ik doe wanneer ik tegen mijn jongste kindjes van 7 en 19 maanden oud praat. Ik lees verhaaltjes voor, maar liedjes zingen vinden ze het allerleukst.” Sonja Neeft, beleidsadviseur Masterplan ZO jonge kind, vertelt dat het stimuleren van taalontwikkeling in iedere taal kan. “Het gaat erom dat een kind opgroeit in een omgeving waar veel gesproken en verteld wordt.”

Anansi-knuffel

Tijdens het 14 maanden consult worden opvoeders geïnformeerd over het belang van taalontwikkeling op jonge leeftijd. Dat gebeurt aan de hand van een Anansi-knuffel die ze krijgen uitgereikt. Anansi staat symbool voor de vertelcultuur en kennisoverdracht. De spin speelt de hoofdrol in veel West-Afrikaanse, Surinaamse en Caribische sprookjes. Het diertje brengt wijsheid verpakt in verhalen die inspirerend zijn.

Goede start

Stadsdeelbestuurder Vayhishta Miskin vertelt dat een groot deel van de bewoners moeite heeft met lezen en schrijven. Het is daarom belangrijk dat we onze kinderen vanaf het begin een goede start geven en daar helpt Anansi bij. De spin is daarom als mascotte benoemd voor het leesoffensief van Zuidoost.

oktamsterdam.nl

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK