Sport, spel en kunst komen samen op het Holendrechtplein

Vrolijke geluiden klinken op het schoolplein tussen de Holendrechtschool en de De Morgenster. De vakantie is voorbij en de kinderen ontdekken leuke nieuwe dingen op hun plein. Er is een klimwand tussen de sterren en een opslaghok dat is veranderd in een kleurrijke bus. Daarnaast is het basketbalveld opgeknapt en komt er binnenkort een urban dance ground. Achter het Cruyff Court is ook nog een vernieuwd stangenpark te vinden. Kunstenaar Munir de Vries neemt ons mee over het plein.

“Het meest opvallend aan het opgeknapte plein is de make-over van een saai opslaghok in een kleurrijke bus,” begint Munir. “Die bus staat symbool voor een reis, net zoals een school gezien kan worden als een reis vol ervaringen. Er zijn ook wijsheden in het ontwerp verwerkt, bijvoorbeeld uit het oude Egypte. En de bus wordt aan de voor- en achterkant bestuurd. Het gezicht van de bestuurder bestaat uit meerdere kleine figuren, waarmee ik wil laten zien dat we samen achter het stuur zitten. Dus dat de kracht vanuit de community komt.”

Vrouwelijke robotvriend

“Samen met de leerlingenraad heb ik de ontwerpen voor de schilderingen bedacht. Ik heb ze gevraagd wat vriendschap voor ze betekent. En welke denkbeeldige vriend ze zouden meenemen op reis. Daar kwamen leuke antwoorden op. Zo vertelde een meisje dat ze graag een vrouwelijke robotvriend mee zou willen nemen. En een ander koos voor een dolfijn. Die heb ik dus voor ze getekend, je kunt ze op de zijkant van de bus terugvinden.”

Munir de Vries: De stangenparken die je nu door heel Nederland ziet, zijn als eerst naar Holendrecht gebracht.

Klimmen tussen de sterren

Bij de entree van de Holendrechtschool is een klimwand. Munir heeft de hele muur beschilderd als een sterrenhemel. Ook dit ontwerp is gebaseerd op een mooie gedachte: “Als je naar de sterren kijkt, is er een vertraging door de enorme afstand. Daardoor kijk je eigenlijk altijd naar het verleden en wordt het heden onthuld. Net zoals op school ontstaan ook regelmatig nieuwe sterren en worden er nieuwe werelden ontdekt.”

Baradice stangenpark

Achter het Cruyff Court dat aan het schoolplein grenst, traint Brian Juan Pedro een jonge rapgroep op het nieuwe stangenpark. Munir en Brian kennen elkaar goed, want buurtbewoner Brian is de initiatiefnemer van de schilderingen op het plein en het stangenpark. “Brian zet zich enorm in voor de jongeren in de buurt en een gezondere leefstijl,” vertelt Munir. “De stangenparken die je nu door heel Nederland ziet, heeft hij hier als eerste naar Holendrecht gebracht. Ik heb zijn visie in beeld gebracht in een vloerschildering bij het stangenpark, dat Brian baradice noemt.”

Kleurrijk Reigersbos

Munir de Vries is in Zuidoost opgegroeid. Later verhuisde hij naar Utrecht waar hij aan de kunstacademie afstudeerde op een stripverhaal over immigratie. Zijn liefde voor strips is terug te zien in zijn streetart. Kijk voor meer werk op de website van Munir de Vries. Iets verderop in Reigersbos zijn meer kunstwerken van hem te bewonderen, bijvoorbeeld op de grote muur naast de Jumbo.

Extra investeringen

Holendrecht en de K-buurt zijn 2 van de 6 buurten in Zuidoost waar Amsterdam extra in investeert. Het extra geld wordt besteed aan woningen, zorg, ontmoetingsplekken, jongeren, de buurteconomie en de omgeving. Het doel is om van die buurten veilige en prettige plekken te maken waar bewoners zich thuis voelen. De andere buurten waar extra in wordt geïnvesteerd zijn: de H-buurt, Holendrecht, Venserpolder en G-buurt Noord.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK