Saya en Koto – lagen van stof en van tijd

Imagine IC

Op 23 juni opent Imagine IC feestelijk de nieuwe mode tentoonstelling Saya en koto – lagen van stof en van tijd. Op zon- en feestdagen dragen veel mensen in Amsterdam Zuidoost hun Sunday best. Vrouwen zie je hier veelvuldig in Caribische snit: een saya of koto. Dit zijn niet zomaar drachten. Ze zijn het resultaat van stoffen kiezen, patroontekenen, naaien, stijven, vouwen en spelden. En ze communiceren aan iedereen die de draagster ziet hoe zij zich erin voelt.

Ook vertellen de drachten over familiegeschiedenissen. Sommige rokken en bijbehorende kledingstukken worden al generaties lang doorgegeven en zijn met hun eigenaren de oceaan overgestoken. Hier aangekomen maken de Surinaamse koto en Antilliaanse saya ook nieuwe fans en inspireren ze hedendaagse ontwerpers.

Tegelijkertijd wordt er stevig gedebatteerd. Wat is bijvoorbeeld het belang van tradities en wat zijn de grenzen van vernieuwing? Ook de koloniale ontstaansgeschiedenis van de kledingstukken roept uiteenlopende emoties op. De vraag is hoe dit erfgoed gewaard en levend gehouden dient te worden.

Betekenissen en rituelen
Het RCMC en Imagine IC gaan in de tentoonstelling met draagsters en (nog-)niet-draagsters van saya’s en koto’s op zoek naar hun betekenissen en rituelen. Dat gebeurt met de Antilliaans-Surinaamse collectie van Rita Maasdamme als vertrekpunt. Voor deze collecties zijn ook best Sundays dresses van elders gewenst.

In de Saya en koto: lagen van stof en van tijd tentoonstelling laat Imagine IC een voorlopig verzamelresultaat zien. Draagsters en maaksters van saya’s en koto’s vertellen uit welke archieven zij putten – van familieverhalen tot privébibliotheken en het internet. Ze vertellen ook wat zij zelf willen toevoegen en doorgeven.

Feestelijke opening
De tentoonstelling Saya en koto, lagen van stof en van tijd wordt op 23 juni feestelijk geopend door mode ontwerper Azia Bekkaoui, in aanwezigheid van Saya en koto draagsters en (nog) niet-draagsters, onder het genot van een hapje en een drankje met een modeshow en een nieuwe editie van Gespreksstof. Iedereen is welkom vanaf 14.00 uur.

 

Foto: Koto-show Emancipatieviering 1 juli 1973 Virginia, Gisela, Eugenie © Eugenie Falix.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK