Revilinho Graanoogst: “Als ik in een omgeving ben waarin ik American football leef en adem, dan komt het wel goed, dacht ik.”

Revilinho Graanoogst

De 31-jarige Revilinho Graanoogst speelde op het hoogste niveau van de jeugd tot aan de senioren bij de Amsterdam Crusaders, de oudste American footballclub van Nederland.

Als geboren en getogen jongen in Reigerbos was sport een dagelijkse hobby. “We speelden vroeger altijd buiten. Als we niet voetbalden, speelden we honkbal met geïmproviseerde knuppels in de vorm van een dikke tak en een tennisbal.” Pas op latere leeftijd sloop American football in zijn leven. Terwijl zijn vrienden uit de buurt kennis maakten met deze sport dankzij het Amsterdamse sportstimuleringsprogramma Topscore, kon Revilinho alleen met grote bewondering toekijken omdat zijn middelbare school geen deelnemer was.

Verliefd
“Toen ik vijftien jaar was, kroop ik op een nacht uit bed omdat ik niet kon slapen. Op televisie speelde Any Given Sunday, een film over American football.” Daarna begon de Super Bowl, de welbekende American football finale, waar miljoenen Amerikanen naar kijken. “Ik was meteen verliefd op de sport. Het showelement wat erin zat kon ik ook terugvinden in mezelf.” De volgende dag kwam Revilinho via Google terecht bij de Amsterdam Crusaders. Diezelfde avond nog trainde hij mee. “Bij het eerste balcontact dat ik had, kreeg ik vlinders in mijn buik. Ik was best tenger, dus ik begon als wide receiver, ballenvanger. De eerste bal ving ik met één hand, wat de rest van het team versteld deed staan. Ik wilde vanaf toen alleen maar beter worden.” Sindsdien heeft hij de club niet meer verlaten.

Keuzes maken
Voor het beoefenen van American football is er geen speciaal geldpotje. “Gebrek aan financiële ondersteuning betekent ook concessies doen in kwaliteit. Het Nederlandse team heeft veel talenten misgelopen omdat ze zich niet konden veroorloven om zich aan te sluiten. Voor spelers die een baan en een gezin hebben, is het moeilijk om alleen te leven van het plezier en de ervaring die je ervoor terugkrijgt.” De ambitieuze Revilinho kon de contributie van de club betalen dankzij Stadspas en hij mocht materialen lenen. Zijn familie verzamelde vervolgens geld voor zijn uitrusting. Hij had meerdere baantjes en onderweg naar trainingskampen werd zwartrijden een gewoonte. “Je moet keuzes maken.” Niet lang daarna stond hij op het veld om zijn eerste wedstrijd te spelen. “Vanaf het eerste moment gaf mijn team mij het gevoel dat ik het verschil kon maken en dat ik van toegevoegde waarde was. Door dat gevoel ging ik me extra inzetten.”

Nieuwe kansen
Revilinho droomde van een carrière in Amerika, maar zag dit in duigen vallen. De route om bij de National Football League, de grootste professionele American football-competitie van de Verenigde Staten, te spelen was toentertijd niet zomaar geregeld. Dit kwam door gebrek aan directe connecties vanuit Nederland. “Ik was negentien jaar toen het een groep Nederlandse spelers, waaronder Ricky Tjong-A-Tjoe en Geraldo Boldewijn, lukte om naar Amerika te vertrekken om de eerste stap van hun American football-droom na te jagen.” Dit begint met spelen bij een high school, waarvan de maximale leeftijd achttien jaar is. “Ik bleef hier en zag die andere jongens in Amerika groeien. Welverdiend, maar het knaagde wel aan me. Ik had het ook gekund, ik weet het zeker.” Met deze motivatie en energie besloot Revilinho een andere droom na te jagen: om de Amsterdamse Crusaders weer op de kaart te zetten.

Teamspirit
Doorzettingsvermogen is een belangrijke eigenschap op dit niveau. “Ik ben altijd enorm nerveus aan het begin van een wedstrijd. Daarnaast maak ik ook wel eens fouten. Op die momenten moet je jezelf herpakken.” Revilinho doet dit door gewoon door te gaan. “Je laat je team niet in de steek. Of we nu winnen of verliezen, we hebben het gezamenlijk gedaan.” Zijn ambitie is om Europees kampioen te worden met de Amsterdam Crusaders. Ondertussen is zijn liefde voor Zuidoost duidelijk zichtbaar in zijn werk. Als sportmakelaar bij Stadsdeel Amsterdam Zuidoost stimuleert Revilinho sportdeelname door middel van scholenprogramma’s, wijkactiviteiten en ondersteuning van verenigingen. “Ik kan me geen betere baan wensen. Ik werk voor Zuidoost, woon in Zuidoost en houd van Zuidoost.”

Door Raksha Hoost

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK