Pure Your Lifestyle by Marilva

Marilva Lifestyle
Ervaar het geluk in jezelf!

Wat een enthousiaste reacties kreeg ik naar aanleiding van mijn eerste lifestyle column op onze Beauty, Health & Fit pagina. Fijn om positieve enthousiaste reacties te krijgen, dank daarvoor. Dat doet een mens goed, het doet mij goed.

Complimenten, positieve feedback, allen stuk voor stuk uitingen van bewondering, erkenning en waardering. Wie houd niet van complimentjes krijgen? Wat doet het krijgen van een compliment met je? Maakt het krijgen hiervan jou blij(er), gelukkig(er) of laat het je koud? Uit ervaring, kan ik zeggen dat een compliment mij blij(er) maakt, het geeft mij kracht, het krikt mijn zelfvertrouwen op, het is een soort energie boost. Ik denk zelf dat het zeker een stukje bijdraagt aan mijn ‘gelukkig zijn’ gevoel.

Maar wat maakt een mens per definitie gelukkig? Meer succes, geld, een nieuwe auto, een groter huis of tijd met je kind of partner doorbrengen? Voor ieder mens is het anders. Is het een tijdelijk geluksgevoel of permanent? En als we dat eenmaal allemaal hebben, zijn we dan tevreden?

“De ziel wordt getint door de kleur van zijn gedachten.” – keizer Marcus Aurelius
We zijn als mens steeds op zoek naar dat geluksgevoel. Wist je dat met onze gedachten we vorm geven aan geluk? Ik zal het illustreren met mijn eigen ervaring. Twee jaar geleden heb ik een mooie reis gemaakt naar Dalyan (Turkije). Sowieso maakt op vakantie gaan mij gelukkig: het feit dat ik de reis kan betalen en ik met de mensen die ik lief heb mag zijn. Een nieuwe bestemming ontdekken met nieuwe mensen, cultuur, eten en natuur maakt mij een gelukkig mens. Door dit moment, deze mooie ervaring  weer in mijn gedachten terug te halen, ervaar ik een geluksgevoel. Ook wanneer het soms even niet meezit, haal ik een mooi moment terug. Door steeds weer mooie momenten in je leven op te halen, voed je jezelf, je tempel, met die gelukservaring, waardoor je in verhouding vaker geluk zal ervaren. Dus je ook gelukkiger zal voelen.

Gelukkig zijn in relatie tot ons welzijn
Als wij gelukkig zijn, stralen wij ‘geluk’ uit. Gelukkig zijn beïnvloedt onze gezondheid en welzijn. We lopen vrolijk rond, we zijn mentaal sterker, we kunnen meer werk verzetten dan normaal het geval is, we zijn minder vatbaar voor negativiteit en ziekten. Kortom we voelen ons krachtig, vitaal en vol energie.

Daarentegen als we ongelukkig zijn en stress hebben, zijn we vatbaarder en gevoeliger voor ziekten.   Dit kan zich op verschillende manieren manifesteren. We krijgen bijvoorbeeld lichaamsklachten, voelen ons vermoeid, gevoel van depressie, we zien het leven somber in. Wat voor klacht je ook heb, zoek hulp hiervoor bij een huisarts of andere specialist.  Misschien heb je een andere manier wat jou goed helpt. Maar je kunt ook met jezelf aan de slag.

Hoe kun je met jezelf aan de slag?
Bronnen van Geluk volgens Body World, the Happiness project:
50% is genetisch bepaald
40% kun je zelf beïnvloeden en controleren (gedachten, gedragingen en handelingen)
10% komt door omstandigheden (arm of rijk, getrouwd of single)

In de vorige editie heb ik enkele tips gegeven voor meer balans in je leven, deze tips kunnen ook zorgen voor een geluksgevoel.

Nog meer tips van mij voor jou!

  • Koop een schrift die jij mooi vindt om complimenten en mooie momenten in op te schrijven.
  • Schrijf voor het naar bed gaan 3 mooie dingen die je die dag hebt gezien of hebt ervaren.
  • Schrijf minimaal 1 compliment op die je die dag hebt ontvangen.
  • Kijk naar jezelf in de spiegel en praat met je tempel, kijk en bewonder jezelf, geef jezelf een compliment, bijvoorbeeld: “wat ben jij toch een prachtig mooi mens”.
  • Focus je op de mooie momenten in je leven, koester deze en herbeleef ze.

Ik sluit deze column af met een strofe uit een prachtig gedicht ‘Als ik mijn ogen sluit’:

‘’Als ik mijn ogen sluit kom ik bij mijn kracht uit bij mooie momenten in mijn leven verlangens die me energie geven bij alles wat me zo liefdevol raakt en het leven zo prachtig maakt’’ – Mark Verhees

Ervaar het Geluk in jezelf!

Lieve groet,
Marilva
Lifestyle coach

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK