Public Art Amsterdam: ontdek de Bijlmer op de fiets

Public Art Amsterdam

‘De stad van de toekomst’, dat moest de Bijlmer vijftig jaar geleden worden. Dat werd het niet. Pas recentelijk is het weer een geliefd stadsdeel geworden. Hoe dat zo komt? Je ontdekt het tijdens de fietstocht door de meest verrassende wijk van Amsterdam.

Met torenhoge verwachtingen werd de Bijlmer gebouwd. Op de tekentafel was het een ‘ideale stad’ met veel licht, lucht en ruimte voor alle bewoners. Wonen, werken, verkeer en recreatie waren er gescheiden. Het zou ook een kunsteloze stad worden, want De Bijlmer was zó bijzonder dat het een kunstwerk op zichzelf zou worden. Het liep anders. Niet lang na de oprichting werd het concept al als mislukking beschouwd. Jarenlang stond de wijk bekend als ‘getto’, met veel onveiligheid, criminaliteit en drugsoverlast. Ook bewoners voelden zich er onveilig en ze místen juist de kunst. De afgelopen twintig jaar is de Bijlmermeer op de schop gegaan en is het getransformeerd tot Zuidoost. Vandaag de dag is het in plaats van een kunsteloze stad een van de stadsdelen met de grootste dichtheid openbare kunst. Maar wat zegt dat over kunst in de openbare ruimte?

Fietstocht door Zuidoost
‘Pay Attention Please’, een initiatief van Public Art Amsterdam, is een tentoonstelling van bestaande en nieuwe kunstwerken in de publieke ruimte in Amsterdam. Artifex organiseert rondleidingen door verschillende stadsdelen. Tijdens de route door Zuidoost met gids leer je de verhalen van vijftig jaar Bijlmer en Zuidoost kennen.

Zo leer je over de gedeelde geschiedenis van Nederland en Suriname, die terugkomt in het werk Anton de Kom van Jikke van Loon, een ode aan de man die zich inzette voor gelijkwaardigheid en vrijheid van Suriname. En je komt langs een verdwenen kunstwerk: De Grote Glijbaan van Karin Daan, dat onder een metrostation was geplaatst. De gemeente verwijderde dat werk omdat het ‘te gevaarlijk’ zou zijn – wat nogal ironisch is, als je weet wat zich rondom het metrostation allemaal heeft afgespeeld. Ook niet te missen is het werk Zonder Titel, een soort stalen mikadostokjes. Door bewoners ook wel ‘de kruisraket’ genoemd. Genoeg te beleven dus, daar in Zuidoost.

Public Art Amsterdam
Public Art Amsterdam is een samenwerking tussen elf  toonaangevende Amsterdamse kunstinstellingen. Zij bundelen hun krachten en tonen de hele zomer lang de rijkdom van de publieke ruimte van Amsterdam tijdens de manifestatie ‘Pay Attention Please!’. Er worden fietstochten georganiseerd in zes stadsdelen.

Lezerskorting Bijlmer&Meer
Lezers van Bijlmer&Meer boeken de rondleiding door Zuidoost met €2,50 korting! Boeken en meer informatie kun je vinden op www.artifex.nu/publicartamsterdam.

Belangrijke info
Prijs: €15,-

Start- en eindpunt: Voor het Hampton Hilton Hotel, Station Bijlmer Arena

Data fietstochten: zaterdag 21 juli (14.00 – 16.00), zaterdag 11 augustus (14.00 – 16.00) en zaterdag 25 augustus (13.00 – 15.00). Meer data volgen, houdt de website www.artifex.nu in de gaten.

 

 

Foto: Adriaan van Dam

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK