Praten doet geen pijn, maar zwijgen doet het wel.

Het praten wat hiermee bedoeld wordt, is praten over jezelf en over je gevoelens. Hoe doe je dat en wat heb je nodig om te kunnen vertellen wat jou bezighoudt over de nare en vervelende ervaringen die jij hebt opgedaan in je groei naar volwassenheid. Misschien ben je niet goed in praten of vind je het lastig om je gevoelens onder woorden te brengen. Niet praten wordt een belasting en alle emoties gaan in je lijf zitten waardoor er klachten kunnen ontstaan die niet begrepen worden.

Het delen van je verhaal met anderen, je vrouw, je kinderen, collega’s en alle mensen die belangrijk zijn in je leven zal ervoor zorgen dat zij jouw gevoelens kunnen begrijpen. Als jij zwijgt, zal dat verschillende twijfels oproepen bij de mensen waarmee jij je leven moet delen. Zwijgen wordt een stoorzender in je relaties en in vriendschappen.
Er is een gezegde dat luidt: “Spreken is zilver en zwijgen is goud.”, maar de waarde van het goud op basis van zwijgen, niet vertellen, niet uitleggen, is dan een goudstaaf zonder waarde. Het mechanisme van zwijgen zorgt voor veel onrust in het gezin en de huiselijke harmonie raakt verstoord. Onduidelijkheid, agressie, onbetrouwbare handelingen zijn aan de orde van de dag.
De meeste zwarte mannen hebben geleerd om hun vuile was niet buiten te hangen. Deze techniek is achterhaald. Je vuile was buiten hangen, zal de mogelijkheid creëren dat iemand zich aanbiedt om te helpen je vuile was voor je te wassen en misschien ook nog te strijken.

Als wij mannen leren praten, dan heb ik het over echt open en eerlijk vertellen waar je mee zit of waar je echt last van hebt, zullen wij ons bevrijd voelen. Voor sommigen zal het niet meteen lukken, want het verleden speelt ook een grote rol. De verschillende boodschappen die je van huis uit hebt meegekregen, kunnen voor verstoringen zorgen om zonder angst te kunnen vertellen.
Praten blijft belangrijk, want er wordt naar je geluisterd, je wordt gezien en je raakt opgelucht. Praten mag ook zijn dat jij duidelijk kan vertellen dat jij het niet over een aantal dingen kunt hebben. Zwijgen is geen optie.
Willen wij groeien, dan moeten wij ons ervan bewust zijn dat wij oude gewoontes afleren en een aantal nieuwe vaardigheden moeten aanleren om oude patronen te doorbreken. De koppeling die wij als mens nodig hebben om het verleden, heden en de toekomst te kunnen reguleren, zal zijn vruchten afwerpen als wij ons ervoor inzetten in onze relaties en vriendschappen. Ook zal het vaderen in combinatie met opvoeden in samenwerking met de moeder of medeopvoeder voorspoedig verlopen.

Wij zijn aan de vooravond van vier belangrijke dagen van het jaar 2023. 1e & 2e kerst, 31e van 2023 & 1e dag van 2024 (het nieuwe jaar). Het zijn dagen van bezinning, eenheid en nieuwe plannen maken.
Ik wil alle lezers van mijn colomns van 2023 bedanken voor alle vragen die mij gesteld zijn geworden en de complimenten die ik ook mocht ontvangen. Ik wens eenieder veel geluk en succes in het aankomend jaar.

Waldy Neyhorst

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK