Op zoek naar ontvreemd onderdeel van gedenkteken Nelson Mandela

In de nacht van woensdag 1 maart op donderdag 2 maart is een onderdeel van het gedenkteken Nelson Mandela, in het gelijknamig park in Amsterdam Zuidoost, ontvreemd. Politie is inmiddels bezig met een zoektocht naar het onderdeel en vraagt om tips. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor. Het gedenkteken is september 2021 onthuld en werd in korte tijd geliefd in Zuidoost. “Ik was geschokt toen ik hoorde dat onze inwoners zijn beroofd van een van onze mooiste kunstwerken. Dit vind ik zorgelijk. Het gedenkteken staat voor vrijheid en past uitstekend binnen ons stadsdeel. Het fungeert vaak als ontmoetingsplaats en wordt ook heel regelmatig genoemd,” vertelt stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing.

Inmiddels heeft gemeente Amsterdam aangifte gedaan van de diefstal. Politie is bezig met een onderzoek. Er wordt alles aan gedaan om het onderdeel snel terug te vinden. Ook zijn meteen extra veiligheidsmaatregelen genomen. Onder meer met hekken, een camera en extra aanhechtingen op het gedenkteken.

Verbondenheid

Het gedenkteken is een werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Mohau Modisakeng. Aan de basis staan het citaat van Nelson Mandela ‘We are human through the humanity of others.”  Het is geen beeld van Mandela zelf, maar een beeldengroep, die symbool staat voor verbondenheid. Bewoners kozen in 2021 het ontwerp. Zeven (anonieme) bewoners leenden hun gezicht voor dit bijzondere gedenkteken, dat staat voor het gedachtengoed van Nelson Mandela.

Heeft u een tip? Bel dan met de tiplijn van de politie: 0800 7000. Uw tip is dan anoniem.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK