Modeste Breukers: “Goed onderwijs is het vertrouwen hebben in jouw eigen verhaal.”

Modeste Breukers

Even snuffelde de in Breda geboren bassist Modeste aan het lesgeven op de OSB toen hij werkte bij de omroep. Hij wist niet hoe snel hij weer terug moest naar het wereldje van de media, want hij was er nog niet klaar voor om aan een groep tieners les te geven. In 2007 deed de kans zich weer voor om op de OSB het vak muziek te doceren. Hij greep het met beiden handen aan en geeft sindsdien als docent en coördinator van het leerorkest en OSB Breed met veel plezier, op zijn eigen authentieke manier, les aan zijn leerlingen.

Het beste uit de leerlingen halen
Modeste is ook mentor in de onderbouw. “Het moment dat de leerlingen als brugklassers binnenkomen zijn velen van hen zich er niet van bewust over welke talenten ze beschikken. Doordat de OSB een brugperiode van 2 jaar biedt, zie je dat de leerlingen de ruimte hebben om opzoek te gaan naar deze talenten en deze daadwerkelijk ook inzetten. Bij mijn vak hebben de leerlingen de vrijheid om tijdens de praktijkopdrachten te laten zien wat ze in huis hebben. Ze planten hun vingers op het keyboard en er komt een unieke compositie uit.”

Tips voor nieuwe docenten
“Als je echt docent wilt worden, zal je heel lang stage moeten lopen om verschillende situaties te ervaren. Een goede docent moet empathie hebben, verhalen moeten kunnen vertellen, chaos toelaten, vertrouwen hebben in de leerlingen, complimenten geven en contact met de ouders houden. Maar het allerbelangrijkste is dat je bij jezelf de kracht voelt en tegen jezelf zegt: ‘Nu ga ik het proberen!’”

 

 

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK