Minister Franc Weerwind en studenten MBO College Zuidoost met elkaar in gesprek over vrijheid

Vorige week vond bij MBO College Zuidoost een Nationaal Gesprek over Vrijheid plaats. Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming ging in gesprek gaat met een vijftigtal mbo-studenten. Ook een aantal leerlingen van het Ir. Lely Lyceum  waren te gast. De minister beantwoordde vragen van de jongeren en vertelde wat voor hem de waarde van vrijheid betekent.

Mitchell Esajas van New Urban Collective, een netwerk voor jongeren en young professionals van diverse culturele achtergronden, leidde het gesprek. Op de vraag wat vrijheid voor de minister zelf betekent, was het antwoord: “Te doen, zeggen, leren, studeren wat ik wil, met respect voor anderen.” Het gesprek ging over verschillende kanten van vrijheid, in het verleden en het heden. Van het slavernijverleden van Nederland tot aan de buurtrechter in Amsterdam-Zuidoost en toegankelijke rechtsbijstand voor iedereen. Het gesprek ging over democratische waarden, over kritisch zijn en het vertellen én kennen van de geschiedenis in zijn totaal. “Als je het verleden kent, begrijp je het heden en kun je de juiste keuzes maken voor de toekomst”, aldus de minister. Het is volgens hem belangrijk om door te vragen, om kennis te vergaren, om een eigen mening te vormen, om met elkaar te praten, naar jezelf te luisteren en degene die je tegenover je hebt te respecteren, ongeacht kleur, religie of achtergrond.

Mitchell Esajas van New Urban Collective was gespreksleider bij het event

De toekomst is een gezamenlijke verantwoordelijkheid
Het gesprek duurde ongeveer een uur. Voordat de minister echt weg moest, riep hij de studenten op om hun talenten te gebruiken, om hun opleiding af te maken. “De toekomst is een gezamenlijke verantwoordelijkheid”, aldus de minister. Het was een waardevolle ontmoeting, waarbij zowel de minister en moderator als de studenten op het puntje van hun stoel zaten. “Ongelofelijk leuk”, vond de minister het gesprek, voordat hij de studenten bedankte voor hun inbreng en aandacht.

Leerlingen van het Ir. Lely Lyceum stelde de minister een aantal pittige vragen.

Over Nationaal Gesprek Over Vrijheid
Nationaal Gesprek over Vrijheid is een intergenerationeel gesprek dat gevoerd wordt tussen bestuurlijk Nederland (ministers, advocaten, sleutelfiguren binnen de media, Generaals, ceo’s en andere topbestuurders) en studenten van het middelbaar beroepsonderwijs. Samen bespreken ze wat vrijheid en grondrechten in de praktijk betekenen en wat je zelf aan de vrijheid kan bijdragen. Het Nationaal Gesprek over Vrijheid is een initiatief van De Balie. Nationaal Gesprek over Vrijheid wordt mogelijk gemaakt door het vfonds, het VSB Fonds en de MBO Raad.

 

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK