Kickbokser Ricardo Fyeet geeft gratis bootcamples: “Ik doe dit voor de buurt”

AMSTERDAM ZUIDOOST – Kickbokser Ricardo Fyeet geeft al vijf jaar training aan bewoners van Zuidoost in het Nelson Mandelapark. Elke week, op zaterdag rond half elf, en nog gratis ook. Zelf noemt hij het bootcamp of een total body workout. Dat wil zeggen dat hij bewoners helpt om het hele lichaam te trainen. En als het zo uitkomt steunt hij hen ook op persoonlijk vlak. Stadsdeel Zuidoost betaalt de sportmaterialen; zelf krijgt hij alleen veel dank en bewondering voor zijn vrijwilligerswerk.

Vijf jaar geleden nam hij de trainingen in het Nelson Mandelapark over. Sindsdien sloeg hij bijna geen week over, ook niet toen hij net aan zijn arm geopereerd was. Bij weer en wind trainen bewoners in het park. Alleen in de winter wijken ze uit naar de sportzaal van basisschool de Polsstok die ze van de schooldirecteur gratis mogen gebruiken.  Ricardo Fyeet laat een filmpje zien van de training. De deelnemers doen cardio, een intensieve circuittraining en sluiten af met buikspieroefeningen, Fyeet beaamt: “Ja, ze zijn echt heel fanatiek!”

 

Eigen buurtinitiatief
“Ik woon sinds mijn zesde in Zuidoost, in de H-buurt. Ik ben dit gaan doen als buurtinitiatief. Gewoon, omdat het kan. Met mijn ervaring als topsporter wilde ik graag wat terugdoen voor mijn buurt. Er zijn hier in Zuidoost mensen met weinig geld die niet fit zijn. Ik kan ze helpen, of het nu kinderen of ouderen zijn. Ik kijk altijd naar wat iemand nodig heeft. Iedereen krijgt een persoonlijke aanpak en traint op zijn of haar niveau. En je ziet de deelnemers echt vooruit gaan, dat geeft veel voldoening.”

 

Verzamelplek
Elke zaterdag om 10.30 verzamelen bewoners die meedoen zich bij het basketbalveld van het Mandelapark. Ze trainen meestal tot een uur of twaalf en vaak loopt het uit. Ze sluiten elke training af met het eten van fruit en dan is er ook tijd om met elkaar te praten. Maar hoe weten Zuidoosters dat er op dat moment een bootcamp is?  Fyeet: “Dat gaat van mond tot mond, of mensen zien me bezig in het park en vragen dan of ze mee kunnen doen. Het is echt buurt kent buurt. Iedereen is welkom, het park is groot en er is nog plek! Of je nu oud of jong bent, man of vrouw, of je uit Bijlmer centrum komt of uit een ander gebied, iedereen is welkom. Ik praat altijd met nieuwe deelnemers, en ik vraag of er problemen zijn, lichamelijk of psychisch. Daar hou ik dan rekening mee. Ik wil dat de deelnemers op een verantwoorde manier vooruitgaan.”

 

Trots op deelnemers
Absoluut trots is hij, op de bewoners die soms toch een drempel moeten overwinnen om mee te doen aan de trainingen. “Ik heb depressieve mensen beter zien worden! Het ging door merg en been. Ik zei: blijf komen. Blijf bij de groep. En binnen de kortste keren zag je ze opknappen. Dat is zo mooi. Het is bijna niet in woorden uit te drukken. Soms ga ik er iets dieper op in, ik ben meer dan een trainer, ik ben ook coach en vertrouwenspersoon en dat is mooi. Het gaat niet om geld, het gaat om mijn energie en die is er.”

 

Ook gratis meetrainen?
Dat kan. Kom gewoon op zaterdag om 10.30 uur naar het basketbalveld van het Mandelapark. Iedereen uit Zuidoost is welkom!

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK