Johan Cruijff ArenA proeftuin voor veilige events

De Johan Cruijff ArenA is door de gemeente Amsterdam aangewezen als de ‘proeftuin’ voor events in coronatijd. In de evenementenlocatie wordt onderzocht hoe met slimme technologie grotere groepen mensen veilig samen kunnen komen op drukbezochte locaties en bij publieksevenementen.

In de zogeheten proeftuinen worden concrete oplossingen getest, die ervoor moeten zorgen dat een groeiend aantal bezoekers veilig én prettig kan gaan van en naar musea, theaters en evenementen. Het doel is dat grote evenementen door het inzetten van bestaande en nieuwe technologie eerder plaats kunnen vinden. Dit moet bijdragen aan het versnellen van het economische herstel in de stad. Burgemeester Femke Halsema laat weten: “We zijn een dichtbevolkte stad met normaal veel bezoekers, en niet de enige drukke stad in Nederland. Het is goed dat gezamenlijk wordt onderzocht hoe we inwoners, ondernemers en bezoekers kunnen helpen makkelijker 1,5 meter afstand te houden, zodat we iedereen meer vrijheid kunnen bieden.”

Slimme oplossingen

De partners onderzoeken onder andere of de meest optimale bezoek- en vertrektijden van bezoekers kan worden bepaald. Ook kijken ze naar het optimaliseren van looproutes die een slimmere toegang tot locaties mogelijk maken. Andere oplossingen die onderzocht worden zijn:

• Intelligente toegang: op basis van een tijdslot een locatie kunnen betreden;
• Apps die bezoekers en burgers real time kunnen informeren en adviseren over verwachte drukte in een gebied, en die alternatieve routes en locaties kunnen bieden;
• Simulaties, zodat de meest optimale bezoek- en vertrektijden van bezoekers kan worden bepaald;
• Slimme logistiek: minder contact tussen bezoekers door bijvoorbeeld het optimaliseren van looproutes;
• Nudging: bezoekers met bijvoorbeeld geluid, licht of kleur verleiden tot gewenst gedrag, zoals al jaren gebeurd bij de Amsterdamse veren.
Ervaringen en resultaten worden gedeeld met landelijke vertegenwoordigers van de betrokken sectoren. Bewezen oplossingen kunnen daardoor op termijn ook landelijk worden ingezet.

Veiligheid en privacy staan voorop

De gezondheid van bezoekers en burgers, en het indammen van het coronavirus staan voorop, maar uiteraard wordt ook de privacy gewaarborgd volgens wettelijke vereisten.
Het initiatief bouwt voort op een samenwerking tussen de gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA en diverse innovatiepartners (zoals TNO), die de afgelopen jaren een Living Lab in Amsterdam Zuidoost hebben gerealiseerd. De opgedane kennis wordt meegenomen in de huidige proeftuinen. Om grotere impact te creëren roepen het ministerie, de stad en haar partners ook andere organisaties, waaronder startups, op hun oplossingen en innovaties te delen.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK