Is Ritalin een drug?

Ritalin

Op zaterdag 25 januari was het team van de Stichting Geen Drugs-Wel Leven weer actief in Amsterdam Zuidoost. Het team verspreidt elke laatste zaterdag van de maand huis aan huis boekjes met feiten over drugs.

Het team van de stichting was deze keer in Gein. Naast een flink aantal straten werden ook de winkels in Wisseloord bezocht. Alle winkeliers stonden positief tegenover de actie en legden een stapel boekjes op de counter voor klanten om mee te nemen.

Naast het algemene boekje met feiten over drugs, had het team van Geen Drugs-Wel Leven ook een boekje over misbruik van Ritalin bij zich.

Wat is het probleem met Ritalin?
Ritalin is de algemene naam voor methylfenidaat en valt in dezelfde classificatie als cocaïne, morfine en amfetamines.

Ritalin ziet er op het oog onschuldig uit. Je neemt een pilletje en je kunt je beter concentreren. Maar qua chemische samenstelling is het soortgelijk aan cocaïne. Het wordt daarom in Amerika niet voor niks ‘kiddiecoke’ genoemd.

Sommige studenten malen Ritalin en snuiven het als cocaïne om een snellere absorptie te verkrijgen. En precies zoals bij elk ander stimulerend middel wordt het prettige “high gevoel” onvermijdelijk gevolgd door een gevoel van depressie, moeheid en verminderde helderheid. Waardoor al snel een hogere dosis moet worden genomen en afhankelijkheid ontstaat.

Bij hogere doses kan Ritalin tot krampen, hoofdpijnen en hallucinaties leiden. Andere effecten van Ritalin op het lichaam zijn verlies van eetlust, slapeloosheid en een onregelmatige hartslag. Op de lange termijn kan Ritalin tot psychoses leiden. Tevens bestaat het gevaar dat jongeren die Ritalin hebben gebruikt eerder geneigd zijn tot het nemen van zwaardere drugs op latere leeftijd.

Weet wat je neemt
In Nederland worden artsen voorzichtiger met het voorschrijven van Ritalin of andere middelen met methylfenidaat. In 2014 gebruikten bijna 100.000 minderjarigen medicatie met methylfenidaat, in 2018 nog 78.000.

De stichting Geen Drugs-Wel Leven hoopt door het verspreiden van de informatieboekjes ouders bewuster te maken van wat Ritalin feitelijk is en doet. Zodat zij een onderbouwde beslissing kunnen nemen als hun kind hier mee te maken krijgt.

Via de stichting zijn boekjes te verkrijgen over de meest gangbare drugs als marihuana, XTC, cocaïne, LSD en inhaleermiddelen. Maar ook over de effecten van alcohol, pijnstillers en psychiatrische medicatie. Ga voor meer informatie en om boekjes te bestellen naar  www.nl.drugfreeworld.org.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK