Imagine IC zoekt glazen uit de Bijlmer

Imagine IC

AMSTERDAM ZUIDOOST – Imagine IC verzamelt samen met de 50-jarige Bijlmer speciale glazen die bijzondere verhalen uit de buurt en omgeving vertellen. Inmiddels hebben Ajax, de ING en het Amsterdam Museum speciaal glaswerk uit hun collecties in bruikleen gegeven. Deze en meer glazen vormen samen de Imagine IC tentoonstelling ‘Proosten met Daniël’.

Glazen lijken heel gewoon. Maar ze vertellen vaak bijzondere verhalen. Vroeger al. En nu nog. Niet alleen herdenken ze bijzondere momenten of bijzondere prestaties. Met opdrukken van merken, bedrijven of clubs herkennen we ze in onze keukenkastjes. Maar ook zonder opdrukken weten we soms precies welk glas bij welk moment op tafel stond.

In 1751 schafte dijkgraaf Daniël Hooft vermoedelijk een kelkglas aan ter gelegenheid van de drooglegging van het Bijlmermeer. Het glas toont een versiering van het wapen van de gelijknamige plaats. Die was nog klein, maar droog en klaar voor de toekomst. Boven het wapen staat gegraveerd: ’t Welvaaren van de Bylmermeer.’ Het oude glas is afkomstig van het Amsterdam Museum en is nu te bewonderen in de Bijlmer.

Daarnaast is de glazen bokaal te zien die Ajax van Sunderland AFC kreeg vanwege  het Amsterdam Tournament; een voetbaltoernooi ter ere van 700 jaar Amsterdam. Andere glazen objecten uit de buurt zijn een champagnefles met een aquarel van het bekende ING gebouw ‘Het Zandkasteel’ – dit bouwwerk is onlangs uitgekozen als gemeentelijk monument – en een karaf afkomstig uit de eerste porseleinfabriek van Nederland gevestigd in Weesp. Lokale kunstenaar Astrid Jibodh ontwierp voor deze gelegenheid een feestelijke bierpul.

Imagine IC roept Amsterdam Zuidoost en omgeving op hun speciale glazen langs te brengen! Deze Bijlmerse glazen worden naast die van Daniël Hooft gepresenteerd ter gelegenheid van het jarige stadsdeel. Heb jij een speciaal glas, dat voor jou een bijzonder verhaal over de Bijlmer vertelt? Het mag ook oud of lelijk zijn. Mail of bel Jules Rijssen – jules@imagineic.nl; 020 489 48 66 – of kom langs en voeg jouw glas toe aan deze collectie.

De tentoonstelling Proosten met Daniël is tot 30 juni 2018 te zien bij Imagine IC in Amsterdam Zuidoost, Bijlmerplein 393. Imagine IC wordt gefinancierd door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en Amsterdam Zuidoost.

 

 

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK