Ian van der Kooye: de gemeenteraden moeten gekleurder

Kleur de Kamer (KdK), het maatschappelijk initiatief dat zich met succes beijverde voor meer Tweede Kamerleden van Kleur, zal zich de komende maanden weer inzetten zodat ook de Gemeenteraden een betere weerspiegeling worden van de Nederlandse gemeenschap. Het initiatief is zich momenteel aan het voorbereiden om kandidaten op weg naar de Gemeenteraadsverkiezingen te ondersteunen en om kiezers aan te sporen op hen te stemmen.

KdK is een bundeling van niet-partijpolitiek gelieerde maatschappelijke organisaties die in 2020 bijeenkwamen omdat zij zich zorgen maakten over het gebrek aan diversiteit in de Tweede Kamer; hun intentie was om daar verandering in te brengen.

“In de Tweede Kamer praat men wel óver mensen van kleur, maar niet mét hen; wanneer je mensen uitsluit van het politiek maatschappelijke debat vergroot je het risico op een gepolariseerde samenleving. De afwezigheid van zwarte politici in de Nederlandse politiek is daarom een pijnlijk gemis.” KdK dec 2020

Op weg naar de Tweede Kamerverkiezingen van oktober 2020 hield KdK in samenwerking met Omroep X talkshows, waarin met kandidaten van Kleur werden geïnterviewd. Kandidaten werden ook geprofileerd op AFRO Magazine en op de website van Kleur de Kamer. Daarnaast verzorgde KdK verschillende masterclasses waarin kandidaten van Kleur meer politieke bekwaamheid werd bijgebracht. Het initiatief produceerde ook een stemwijzer die stemmers informeerde over de posities die de politieke partijen innamen waar het relevante onderwerpen betrof die voor de immigranten doelgroepen belangrijk zijn.

Terugblikkend zijn de initiatiefnemers heel erg te spreken over de vruchten van hun inspanningen.
“Vòòr de verkiezingen van vorig jaar waren er bijvoorbeeld geen Tweede Kamerleden van Afrikaanse afkomst; wij hebben een belangrijke bijdrage geleverd om deze kandidaten voor het voetlicht te brengen” zegt KdK woordvoerder Ian van der Kooye trots. “Het parlement is verrijkt met bruggenbouwers.”

Hij zegt dat KdK zich nu opmaakt voor de Gemeenteraadsverkiezingen. “16 Maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ook dit jaar zullen verschillende partijen komen vragen om steun van de kiezers. Ook om de stem van kiezers van Kleur zal er gestreden worden; de term “diversiteit” is na de Black Live Matters demonstraties van vorig jaar, populairder dan ooit tevoren. Wij gaan ons daarom ook voor de komende verkiezingen inzetten om de kiezer van Kleur politiek bewuster te maken zodat die het stembiljet op de juiste waarde weet te schatten. En om de kandidaat van Kleur weer een platform te bieden om de kiezer van Kleur te bereiken.”

Van der Kooye zegt dat er ook ditmaal TV talkshows en interviews komen waarin kandidaten worden geprofileerd. “Houdt ZUIDOOST&Meer, Omroep X en AFRO Magazine in de gaten; Kleur de Kamer gaat weer via hen de verschillende kandidaten presenteren,” zegt hij.

Hij riep het electoraat uit de immigrantengemeenschappen op om hun kandidaten uit hun stadsdelen te steunen. “Als je niet stemt bepalen anderen wat goed voor jou is. Vind je dat je omgeving beter kan? Wil je een veiligere stad? Denk je dat jij het beter kan? Je hebt gelijk. Niemand weet beter wat je nodig hebt dan jijzelf! We blijven niet staan toekijken. We zijn hier om onze verantwoordelijkheid te nemen en zelf te bepalen hoe we mooiere, betere én veiliger steden krijgen. Dat kunnen we door met gezamenlijke inzet meer invloed uit te oefenen op gemeenteraden,” zegt hij.

Van der Kooye zegt dat er ook voor de Gemeenteraadsverkiezingen een stemwijzer komt.

Hij roept kandidaten en ook mensen die overwegen om kandidaat te worden, op om gebruik te maken van de expertise van Kleur de Kamer. “We hebben het bewijs geleverd met wat we belangeloos hebben kunnen bereiken in de Tweede Kamer. Dat kunnen we samen ook doen in de Gemeenteraden. Blijf dus niet staan kijken vanaf de zijkant, maar stap zelf die politieke arena in. Is politiek iets voor jou, maar weet je niet hoe? Wij kunnen helpen; je kan je aanmelden voor de training voor aanstaande politici die we verzorgen bijvoorbeeld.”  Geïnteresseerden kunnen een mail sturen naar ian@kleurdekamer.nl

“Politieke en maatschappelijke participatie is en blijft immers dé sleutel tot sociale cohesie binnen ons land.” KdK, dec 2020

Kleur de kamer met oa. Jorien Wuite(D66), Raoul Boucke(D66), Don Ceder(Christen Unie) en Marvin Hokstam(Afro Magazine)
Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK