Waldy Neijhorst: Echte mannen huilen niet. Of doen zij dat toch wel?

 

  • Is huilen zwak?
  • Betekent het dat het slecht met je gaat?
  • Wat heeft het voor nut?

Als ik moet huilen, denk ik altijd meteen dat het slecht met mij gaat en dat ik weer niet weet wat ik met mijn gevoel of machteloosheid moet doen.

Een brok aan gevoel

Tijdens mijn jeugd kon ik niet echt huilen, omdat ik niks (wilde) voelen. Nu ik dat wel kan, weet ik dat het gezond is, maar het voelt ontzettend naar. Vaak weet ik niet eens waarom ik huil. Ik voel dan alleen een brok aan gevoel door mijn hele lichaam suizen, dat zich langzaam opbouwt.… totdat iets de druppel vormt voor een huilbui of een impulsdoorbraak.

Huilen en andere emoties horen nou eenmaal bij het leven. Huilen is niet slecht, maar zoals een vriendin laatst tegen mij zei, “Soms heb je dat gewoon even nodig en voelt het daarna als een opluchting.” Mijn ervaring bij mannen is, dat zij dan iets moeten doen als bewijs van hun innerlijke strijd. Bijvoorbeeld seks hebben, wat te eten halen, een cadeau kopen. Maar praten…. ho maar, de confrontatie ontlopen…. Ja.

Taboe

Toch heb ik het idee dat huilen in deze samenleving soms nog wel een taboe is. Sommige mensen en in het bijzonder mannen krijgen in hun opvoeding mee dat huilen zwak is. Maar ben je zwak als je je ware gevoelens toelaat en onder ogen komt? Uit eigen ervaring weet ik dat je hier juist ontzettend sterk en dapper voor moet zijn. Gevoel kan heel eng zijn, omdat het eindeloos lijkt te duren, maar als je het een aantal keren aangegaan bent, weet je dat het niet voor eeuwig duurt en zodra je het accepteert het langzaam wegebt.

Waarom huilen wij?

Je kunt om een heleboel verschillende redenen huilen; het verlies van een dierbare, het verdriet van iemand anders, een zielige film, een conflict, afscheid nemen, als er iets geweldigs gebeurt, etc. Maar volgens wetenschappelijk onderzoek is de gemeenschappelijke factor in gehuil dat we ons overweldigd voelen. Huilen is dus een soort ontlading van spanning die niet op een andere manier kan worden gereguleerd.

Maar waarom huilt de één sneller dan de ander? De huildrempel wordt bepaald door je lichamelijke gesteldheid, je psychische gesteldheid, het gebruik van alcohol en drugs, je persoonlijkheid, je opvoeding en eventuele nare ervaringen. Als je slecht in je vel zit, kan je makkelijker in tranen uitbarsten door iets kleins dan als je je super voelt en je een kleine tegenslag krijgt.

Just accept

Huilen is dus niet iets zwaks, het is iets menselijks. Mannen moeten dit weten. Het kan heel naar voelen, maar dat betekent niet dat je je de rest van je leven zo voelt. Als je het accepteert ebt het gewoon weg en lucht het, als het goed is, ook nog op!

Met lachen kun je meestal je verdriet verbergen en dat is veel kwetsbaarder dan je denkt.

Mannen wees niet bang voor je gevoelens

Veel mannen zijn niet alleen bang om zich kwetsbaar op te stellen tegenover anderen, maar willen hun gevoelens ook naar zichzelf toe niet erkennen. Het is gemakkelijker om jezelf voor te houden dat het allemaal prima gaat, dan toe te geven dat het je eigenlijk iets te veel wordt. Maar ook al doen we het nog regelmatig, het is algemeen bekend dat het niet goed is om je emoties op te kroppen. Het onderdrukken van gevoelens verhoogt zelfs het risico om te overlijden aan hartziekten, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Rochester en de Harvard School of Public Health. Het getuigt dus van moed om je gevoelens niet te ontwijken, maar ze gewoon onder ogen te zien en er iets mee te doen.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK