Het Bijlmer Museum

AMSTERDAM ZUIDOOST – De Stad van de Toekomst heeft zijn museum: het Bijlmer Museum. Het museum is vanaf eind april en start met een expositie over de eerste 20 jaar van het allengs steeds meer verguisde gebied.

Het is vooral een expositie over de vaak vrolijke, in ieder geval actieve bewoners, die zich het betonnen en groene paradijs van Nassuth eigen maakten, met festivals als het Kwakoe Festival en het Blij met de Bijlmer Festival, met acties tegen parkeergelden, huiskamer-kroegen, feesten, een eigen omroep (de Lob) en gesleutel aan auto’s. Een anarchistische wereld van uitsluitend nieuwkomers die terecht kwamen in de ideologische wereld van CIAM, in een pijlsnel gebouwde stad zonder geschiedenis, zonder traditie of gebruiken, in een stad die ook klein Paramaribo werd genoemd. Ze belandden bijna allemaal in een dezelfde huis.

De Nieuwe Bijlmer
Het museum beschikt naast foto’s over een groot archief met knipsels, nota’s, kaarten, plannen, bewoners krantjes en bijvoorbeeld 10 jaargangen van De Nieuwe Bijlmer (1970-1980), die wekelijks met minstens 3 ouderwetse krantenpagina’s over de Bijlmer berichtte. In het archief ook de bouwtekeningen van de oude H, met dank aan architect Kees Rijnboutt, en de treurige geschiedenis van de sociaal-culturele accommodatie Ganzenhoef van Paul Haffmans.

Het idee voor het Bijlmer Museum is al ouder dan 10 jaar, maar subsidie-aanvragen werden niet in behandeling genomen en nog altijd is er geen geld. Gelukkig werd eindelijk wel een ruimte bekomen in de oude collectieve ruimten van de flat Grubbehoeve, de laatste jaren geheel vernoemd naar het café De Nachtegaal, dat in 1974 zijn deuren opende.

De Flat / Kleiburg
Het Bijlmer Museum heeft de afgelopen jaren niet alleen archief verzameld, maar organiseerde tot heden ook allerlei kleine exposities op diverse locaties en voerde acties voor het behoud van Kleiburg, zoals ook voor het voorbestaan van garage Kraaiennest en Kempering als kansenzones.

Daarnaast waren er vele rondleidingen en werd de geschiedenis van de Bijlmer verteld op diverse websites, zoals Metro in de Bijlmer, het BijlmerMuseum en Wonen in een museum.

De opening van museum en expo wordt verricht met een groot samen zijn van alle bewoners en andere geïnteresseerden, die met elkaar een maaltijd zullen nuttigen en onderwijl luisteren naar Bijlmer-verhalen. Een van die verhalen zal verteld worden door Daan Dekker, die dit jaar De betonnen droom publiceerde, een biografisch verhaal over ontwerper Siegfried Nassuth en het wedervaren van zijn stedenbouwkundige droom.

Locatie: Grubbehoeve 38, begane grond

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK