Herman Morssink brengt kleurrijke helden tot leven in de G-buurt

Herman Morssink

9 jaar geleden kwam de geboren en getogen Amsterdammer Herman Morssink met zijn gezin naar de G-buurt. Deze tekenaar, reclameman, vormgever, ontwerper, maar bovenal kunstschilder opende zijn atelier in de Gouden Leeuw toren 8 en onder de naam “Herman schildert” brengt hij met veel passie kleurrijke werken tot leven.

Waar komt jouw interesse voor beeldende kunst vandaan?
De voorliefde voor kunst en design heeft er al van vroeg af aan ingezeten. In 2000 heb ik het schilderen als hobby opgepakt en sindsdien is het een beetje uit de hand gelopen. Het concept “Herman schildert” is ontstaan door te benoemen wat ik doe. Herman schildert mensen, Herman schildert dieren, Herman schildert alles. Soms denken mensen dat mijn achternaam Schildert is.

Welke kunstenaars zijn jouw voorbeeld geweest en hoe zou je jouw stijl kunnen omschrijven?
Kunstenaars die mij beïnvloed hebben zijn Singer Sargent, Sorolla, Breitner, Israëls, Manet en natuurlijk Rien Poortvliet! Ik zou mijn stijl omschrijven als kleurrijk en figuratief. Het genre realisme dus.

Als je begint aan een kunstwerk welke stappen zet je dan?
De eerste stappen die ik mijn hoofd zet zijn wat ik ga schilderen en hoe ik het ga schilderen.  Dan maak ik een aantal schetsen op de hand of in Photoshop. Als ik eenmaal het werk opzet op het doek dan wordt het vaak ook zo. Soms zet ik bepaalde kunstwerken ook even weg om er later op de terug te komen. Wel binnen de deadline natuurlijk. Mijn vrouw Ineke heeft dan het laatste oordeel, omdat haar mening over mijn kunstwerk leidend is.

In hoeveel nationale en internationale exposities heeft er al werk van Herman Morssink gehangen?
Dat hou ik niet bij, maar het kan altijd meer. Omdat ik veel in opdracht schilder, zou ik hier meer aandacht aan moeten besteden. Ik zou wel in Duitsland, samen met mijn zoon, willen exposeren, omdat dat een grotere markt is.

Voor het 4/5 mei Comité Amsterdam Zuidoost heb je een prachtige reeks portretten gemaakt van helden uit de 2e Wereldoorlog. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?
Dat is heel toevallig gegaan. Een van de leden van het Comité woont ook in de Gouden Leeuw en kwam langs toen ik bezig was met een serie filmsterren. In eerste instantie hadden we besloten om er 3 te schilderen, Anton de Kom, George Maduro en Boy Ecurie. Later is de serie uitgebreid en zitten we nu op 14 helden. Het is fantastisch om bij iedere expositie van de Verzetshelden te zien hoeveel emotie het nog steeds losmaakt bij de mensen. Ook aan mij wordt iedere keer als ik een verzetsheld schilder, zijn of haar verhaal verteld door het schilderij. Dit heeft mij al een aantal keer op bijzonder plaatsen gebracht met bijzondere mensen. Heel speciaal. Dit jaar worden de Verzetshelden weer geëxposeerd. Binnenkort meer informatie daarover.

Wat is jouw uitdaging voor 2018 als het gaat om jouw passie schilderen?
Eindelijk alle projecten die nog in mijn hoofd zitten op het doek zetten en met mijn schilderijen bij nog meer mensen positieve emoties losmaken.

Meer info: www.hermanschildert.nl

Potret Graziëlla Hunsel Rivero, Foto: Miriam van Houtert-Rijhiner.

Door Graziëlla Hunsel Rivero

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK