Hello Hair! zet kinderen met kroes- en krulhaar in hun kracht

“Mama, ik haat mijn haar” of “Had ik maar blond steil haar.” Dit soort gesprekken komen nog vaak voor in huishoudens met kinderen met locks, krul- of kroeshaar. Met het project Hello Hair! wil Raksha Hoost, samen met project partners Rita Lutterodt en Eyesha Mingo, hier verandering in brengen door deze kinderen te kronen tot haarmodel voor een dag. Raksha: “Wij zeggen: ‘wij willen jou. Juist vanwege jouw haar’.”

In het tv-programma Haarzaken vertelde de 9-jarige Lily dat ze niet mag meespelen omdat kinderen zeggen dat ze pluishaar heeft. In Engeland werd een 12-jarige jongen verzocht zijn locks af te knippen omdat die niet pasten bij de uitstraling van de school. In de VS blijkt uit data dat zwarte meisjes vanaf 5-jarige leeftijd zelfs weleens te maken krijgen met haardiscriminatie. Daarnaast wordt ongeveer 86% van de zwarte tieners hiermee geconfronteerd voordat ze de leeftijd van 12 jaar bereiken. Al deze gevallen hebben één ding gemeen: natuurlijk haar.

“Mama, ik haat mijn haar” of “Had ik maar blond steil haar.” Dit soort gesprekken komen nog vaak voor in huishoudens met kinderen met locks, krul- of kroeshaar.

Identiteit
In Nederland is er nog geen dergelijk onderzoek gedaan maar het feit dat al meerdere ‘natural hair’-bewegingen duizenden volgers hebben, toont de behoefte om een natuurlijke look te omarmen. Een ontwikkeling die is ontstaan nadat vooral vrouwen decennia lang hun krullen en kroeshaar glad streken met chemische middelen om zich te conformeren aan de westerse schoonheidsnormen.  “Haar betekent voor velen ook een stuk identiteit. Of je nu liever een straightener gebruikt, een pruik draagt, of geen producten gebruikt. Wanneer anderen voor jou gaan bepalen hoe jij je haar draagt of je pesten vanwege jouw uiterlijk, zeggen ze eigenlijk dat je niet jezelf mag zijn. Kinderen die hun identiteit nog aan het ontdekken zijn, raken hierdoor in de war en dit zorgt voor een laag zelfbeeld. Want als je jezelf niet kan zijn, wie moet je dan zijn?”

Community
De ervaring van de jonge Lily zorgde voor een mediaspektakel en half Nederland stond haar bij. Er zijn meer kinderen zoals Lily en Hello Hair! laat hen zien dat ze onderdeel zijn van een community. “Soms besef je niet dat er meer mensen zijn zoals jij omdat ze zich niet in jouw directe omgeving bevinden. Totdat de mogelijkheid wordt gecreëerd om samen te komen en dan besef je dat je eigenlijk nooit alleen was. Hello Hair! laat kids met locks, krul- en kroeshaar elkaar ontmoeten. Daarnaast doen we een poging om ze het vertrouwen te geven om zichzelf te zijn zodat ze daarmee weer de wereld in kunnen stappen.”

Teamwork
Inmiddels hebben 12 deelnemers zich aangemeld vanuit verschillen plekken in Nederland. Zij gaan in een professionele fotostudio in Amsterdam als haarmodel aan de slag met een vakkundige haarstyliste en ervaren fotograaf. “De Hello Hair-fotoshootdag is een non-profitproject dat we met veel liefde opzetten en we zijn ontzettend dankbaar voor iedereen die meewerkt om dit tot een ‘once in a lifetime’-ervaring te maken voor de kids. Op dit moment zijn we nog op zoek naar een kledingmerk dat wil samenwerken. En overige ideeën om het beste te halen uit onze kersverse haarmodellen zijn natuurlijk welkom. Het belangrijkste is dat deze kids naar zichzelf leren kijken en zeggen: “Ik zie er fantastisch uit en ik ben trots op wie ik ben.”

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK