Groene stroom van een buurtdak

Zelf energie opwekken willen we allemaal wel. Maar hoe doe je dat? Veel Amsterdammers hebben geen eigen dak, bijvoorbeeld omdat ze huren. Veel Amsterdammers hebben bovendien geen geld om in zonnepanelen te investeren.

Er zijn, kortom, nog veel Amsterdammers én daken zonder zonnepanelen. En dat is zonde, vindt Energiecoöperatie Zuiderlicht. Zuiderlicht is een initiatief van Amsterdammers die lege daken benutten om er samen zonnepanelen op te realiseren. Eerder legde Zuiderlicht 125 zonnepanelen op basisschool het Gein. Binnenkort legt de coöperatie bijna 100 panelen op Kinderdagverblijf Partou in de Meernhof.

Buurtstroom

Wat bijzonder is aan de zonnepanelen op het kinderdagverblijf in Zuidoost, is dat ze stroom opwekken voor de buurt.  Iedereen die in de postcodes 1101, 1102, 1103, 1104, 1106, 1107, 1108 of 1109 woont of werkt, kan die stroom straks afnemen. Je hoeft niet mee te investeren.

Waarom zou je dat doen?

Mike Osawe woont dichtbij het kinderdagverblijf: één blok verder. ‘We moeten iets doen aan de klimaatverandering’, zegt Mike. ‘Groene stroom is beter voor de mens en de natuur, en goedkoper’. Goedkoper? Ja, wie buurtstroom afneemt krijgt €0,01 korting op alle tarieven van Greenchoice. Als je nu al klant bent bij Greenchoice, hoef je daar niets voor te doen – behalve je aanmelden.

Mahmoud Mohammed woont in Reigersbos. Hij is nog geen klant bij Greenchoice, maar wil overstappen. Waarom? ‘Omdat nu eindelijk ook huurders mee kunnen doen’, zegt Mahmoud. ‘Je ziet wel zonnepanelen op daken van koopwoningen, maar nog niet op de woningen van huurders. Of de daken van supermarkten.’ Mahmoud hoopt ook dat ‘die zonnepanelen een voorbeeldfunctie hebben’. Hij hoopt dat er straks overal zonnepanelen liggen, ook op het dak van zijn huurwoning.

 

Ga voor meer informatie of meedoen naar: https://www.zuiderlicht.nu/gaasperstroom-voor-iedereen-in-zuidoost/

 

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK