Giovanni Fränkel, ondernemer met een missie: ‘Ik wil iets doen voor de buurt die me lief is’

Giovanni Fränkel, geboren en grotendeels opgegroeid in Amsterdam Zuidoost, is de man achter deze huis-aan-huiskrant die elke maand in 40.000 huishoudens in Zuidoost op de mat valt en op vele punten in diezelfde buurt ligt. Omdat we meer wilden weten over de geschiedenis van ZUIDOOST&Meer en de drijfveren en ideeën van deze bevlogen ondernemer, zetten we hem in deze editie in de spotlights! Giovanni Fränkel, inspirator voor ondernemerschap:’‘Ik wil laten zien dat als je je ergens hard voor inzet, je succesvol kunt zijn’

door Martine van der Horn

Fränkel (49), vertelt dat school vroeger helemaal niets voor hem was: ‘Ik kon goed leren maar ik vond het niet leuk. Ik kon mezelf niet motiveren. Gelukkig kom ik uit een warm, liefdevol nest en was het bespreekbaar. Ik mocht stoppen met school als ik maar ging werken.’

Eerste baan

Fränkel kon al snel aan de slag bij de ING in het Zandkasteel in de Amsterdamse Poort. Daarna volgden banen bij Telemedia, dagblad Metro en Publicitas, het begin van een carrière in de media.

Mediareps

In 2012 waagde Fränkel de sprong naar het ondernemerschap, vooral omdat hij merkte dat hij zelf veel ideeën had en die gingen niet altijd samen met de koers van de leidinggevenden waarmee hij werkte. Hij startte zijn mediabureau MediaReps, dat voornamelijk buitenlandse mediaexploitanten in Nederland vertegenwoordigt. Het ging hem voor de wind. Hij verwierf grote opdrachtgevers als Mediahuis België, ABN AMRO, Rabobank Groep, Nederlandse overheden en retailers als Jumbo en Stella fietsen.

Inspiratie

Het was tijdens een vakantie in Thailand dat Fränkel het idee opperde om een huis-aan-huisblad te beginnen in Amsterdam Zuidoost. ‘In Amsterdam hadden we in die tijd alleen de Echo. Ik vond die krant te weinig Zuidoost-uitstraling hebben. Ik dacht dat een nieuw blad voor Zuidoost wel bestaansrecht zou hebben als ik zoiets zou beginnen.’

Giovanni Fränkel met Tweede Kamerlid Raoul White bij een Ajax-wedstrijd

Kwaku Times

In de zomer van 2016 begon Fränkel een try-out-krant exclusief voor het Kwaku Summer Festival: de Kwaku Times. ‘In vier weken hebben we vier edities gemaakt en verspreid op het festival en in elke brievenbus in Zuidoost. Het was supersuccesvol. Iedereen was enthousiast, van bewoners en bezoekers van het Kwaku festival tot aan adverteerders en het stadsdeel. Iedereen vond het uniek, het was echt een krant voor ons, door ons – precies dat wat onze buurt nodig had.‘

BIJLMER&Meer

Na dit succes wilde Fränkel doorgaan met een krant voor de Bijlmer. ‘Het stadsdeel en andere mensen uit de wijk bleven maar vragen wanneer de krant zou komen maar ik had het erg druk in die tijd met Mediareps. De eerste editie van BIJLMER&Meer, zoals de krant toen nog heette, werd gelanceerd op 1 mei 2017.

Opschalen

De krant werd gewaardeerd en goed gelezen – bewonderenswaardig in een tijdperk van digitale media. Begin 2020 had Fränkel het voornemen om de krant op te schalen naar een uitgave van een keer in de twee weken, maar helaas braken er door corona mindere tijden aan, veel adverteerders trokken zich terug en de krant bleef een keer in de maand verschijnen.

 ZUIDOOST&Meer

Wel was er een andere verandering in januari 2020: de naam van de krant werd aangepast naar ZUIDOOST&Meer, voornamelijk omdat niet iedereen zich in de oude titel BIJLMER&Meer herkende. ‘Met ZUIDOOST&Meer zouden we een breder publiek aanspreken,’ legt Fränkel uit.

Voldoening

Fränkel, die tegenwoordig in Amsterdam-Oost woont maar zijn bedrijf nog steeds in Zuidoost heeft, werkt hard en haalt veel voldoening uit zijn werk. ‘Mediareps is qua omzet 25 keer groter dan ZUIDOOST&Meer; in de krant gaat vrij veel tijd zitten. Maar dat neem ik op de koop toe. Ik haal veel voldoening uit ZUIDOOST&Meer. Ik wil iets doen voor de wijk die me lief is. Ik wil iets geven, zo wil ik mijn steentje bijdragen.’

Giovanni Fränkel: ‘Ik wil laten zien dat als je je ergens hard voor inzet, je succesvol kunt zijn’

Ajax

Fränkel komt uit een voetbalfamilie. ‘Mijn familie had een voetbalclub: de Fränkel Boys. Zij deden in de jaren tachtig mee met het toenmalige Kwakoe voetbaltoernooi.’ Ajax loopt als een rode draad door Fränkels leven. Als Amsterdammer en Ajacied voetbalde Fränkel in de jaren negentig bij de amateurs van Ajax. Sinds 2015 zit hij bij de veteranen van Ajax en vanaf september 2023 maakt hij deel uit van het bestuur van Ajax.

Samen

Het zijn geen gemakkelijke tijden om nu bestuurder bij Ajax te zijn. ‘Je moet in de voetbalwereld proberen niet altijd op de emotie te reageren. Het is van belang om de kalmte te bewaren en te blijven praten. Als bestuurders van Ajax proberen we echt de Ajaxcultuur te bewaken. Samen met mijn medebestuurders hebben we de term ‘Samen Ajax’ geïmplementeerd. Ik ben er namelijk heilig van overtuigd dat als we constructief samenwerken, we verder kunnen groeien.’

Samenwerken

Samenwerken loopt door alles wat Fränkel doet. Inmiddels werkt hij met vele partijen uit Zuidoost samen, zoals met het Masterplan Zuidoost, Reigersbos winkelcentrum, Bijlmerparktheater en vele retailers. Maar Fränkel heeft nog altijd het verlangen meer te willen samenwerken, zoals met de lokale radio en met meer lokale ondernemers.

Samenwerken en samen groeien zijn belangrijk voor Giovanni Fränkel

Liberaal

Alsof het nog niet genoeg is, wat Fränkel allemaal doet, volgt hij – als liberaal in hart en nieren – de kaderopleiding bij de VVD nadat hij al verschillende masterclasses deed. ‘Ik zie veel mensen hun best doen om vooruit te komen maar tegen hobbels aanlopen, daar wil ik voor strijden. De mooiste kernwaarden van de partij vind ik: vrijheid, verantwoordelijkheid en sociale rechtvaardigheid. Deze waarden passen bij mij.’

Diversiteit

‘Er zijn wel eens mensen die zeggen: “Je wordt voor dit alles gevraagd vanwege je huidskleur”. Ik denk dan: ik kan iets toevoegen, omdat ik andere dingen heb meegemaakt. Ik probeer zaken bespreekbaar te maken die voor anderen niet zichtbaar zijn of die ze niet herkennen. Dat is de kracht van diversiteit.’

 Schakelen

Mediareps, ZUIDOOST&Meer, bestuurder bij Ajax en betrokkenheid bij de VVD: Fränkel jongleert op verschillende vlakken wat maakt dat hij veel moet schakelen. ‘Ik heb van die dagen dat ik van links naar rechts en van boven naar beneden vlieg. Dan schakel ik de hele dag door. Het is niet erg, ik ervaar het allemaal als positief en leerzaam. Maar af en toe is het wel ingewikkeld. In de media is het korte termijn-werk, als bestuurder kijk je naar de toekomst.’

Mening

Fränkel geeft regelmatig op radio Mart zijn mening over onderwerpen die spelen in de buurt. Dat doet hij in gesprek met andere kopstukken uit Zuidoost zoals Ara Heuvel (PvdA), Simion Blom(dagelijks bestuur Amsterdam Zuidoost), Ian van der Kooye (politicoloog) en Raoul White (Tweede Kamer; GroenLinks-PvdA). Fränkels boodschap is helder: zelfregie, kansen zien, kansen creëren, kansen pakken en streven naar succes, ongeacht de obstakels.

 Zuidoost

‘Ik hoop dat we in Zuidoost gaan inzien dat we regisseur zijn van ons eigen leven en ons niet zo afhankelijk blijven opstellen naar de overheid. Geef de mensen een hengel; dat mag meer. Omring je met mensen waarvan je kunt leren. Als je twee keer bent gevallen, sta dan een extra keer op.’ Met zijn verhaal wil Fränkel laten zien dat een jongen uit de Bijlmer iets kan bereiken. ‘Ik wil laten zien dat als je je ergens hard voor inzet, je succesvol kunt zijn.’

 

 

 

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK