Een gewaarschuwd mens telt voor meerdere

Korter maar heviger

Binnenkort barst de discussie rond het zwarte pieten fenomeen weer los. De onvolwassen manier waarop deze gevoerd wordt gaat, als we de boel niet onder controle krijgen, ooit serieuze slachtoffers eisen. Om tot deze conclusie te komen hoef je geen helderziende te zijn of van geheime voorkennis te beschikken. Je hoeft alleen maar meerdere kranten te lezen, verschillende journaals te bekijken en logisch na te denken. Zo logisch als twee plus twee vier is, kan je de uitkomst berekenen. De linguïst Noam Chomski voorspelde de oorlog in Oost-Timor, drie jaar voor dat deze daadwerkelijk uitbrak, door gebruik te maken van dezelfde methodiek.

Waarom zeg ik dat juist nu? De discussie wordt immers al een flinke tijd gevoerd? In mijn opinie moeten we niet wachten tot dat Zwarte Piet van het dak geknald wordt of tot een Pro Pieter op een onverwacht en onbewaakt moment een Surinaams feest binnenloopt en om zich heen begint te schieten met een automatisch wapen dat hij uit een kofferbak gekocht heeft.

De discussie verhardt. En ‘breed’ is hij ook niet. Immers: om een brede discussie te voeren heb je gelijkwaardige platformen en podia nodig. Dat is in deze discussie niet zo. De pro-Piet argumenten komen breed uitgemeten op allerlei manieren aanbod. Of dat nou door gesjeesde acteurs, Hongaarse schrijvers of door losgeslagen politici die een jaartje in de Bijlmer gewoond is, maakt niet uit. Het is te zien, te horen en te lezen op de journalistieke podia. Het podium van de anti-Pieters daar en tegen lijkt alleen weggelegd te zijn voor een viertal sprekers: Quinsy Gario, Anousha Nzume, K’nowledge Cesare en Sunny Bergman. En niets ten nadele van deze heroïsche strijders maar hierdoor ontstaat het scheve beeld dat het anti-Piet standpunt gedragen wordt door een handvol oproerkraaiers. En dat is niet waar. Een groot deel van de zwijgende meerderheid, wit en zwart, heeft geen enkele moeite met het veranderen van de vorm van Piet. Ook al wil het politiek publicitaire complex anders doen geloven. Want al zijn er 2 miljoen Pietitie ondertekenaars, blijven er nog 15 miljoen anderen over die NIET ondertekend hebben.

De gezagsdragers in Nederland proberen hun handen in onschuld te wassen zoals Pontius Pilatus dat indertijd ook deed toen het volk met Jezus voor hem stond. Het gevolg daarvan was dat het water dat hij gebruikte veranderde in het bloed van een toffe peer die gekruisigd werd op Golgotha. Een gewaarschuwd man telt voor meerdere.

Wat Nederland nu nodig heeft is gezond verstand, goed bestuur en empathie. Een discussie over zwarte piet is onzin. Want de verandering van een traditie is niet te stoppen als het moment daar is. Maar een discussie over racisme en de gevoelens van grote groepen binnen een samenleving is een serieuze en belangrijke zaak.

Guilly Koster

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK