Een nieuwe balans ten tijde van Corona

Door; Dirk de Jager Dagelijks bestuur Stadsdeel Zuidoost

Het Corona virus heeft niet alleen flinke impact op onze gezondheid en sociale leven, maar ook op de economie. Wereldwijd en ook in Nederland, Amsterdam en ons stadsdeel Zuidoost.
En dat is heftig. Toch biedt Corona ook de kans om in te zetten op een betere balans van activiteiten en economie van de stad. Zeker ook in Zuidoost.

In Nederland wordt een economische krimp van een kleine 10% verwacht over dit jaar. Ook Amsterdam ontkomt hier niet aan. Zo speelt het toerisme een belangrijke rol in banen voor werknemers in de horeca, op Schiphol, de schoonmaak, noem maar op. Vóór de Corona crisis was er in het centrum van de stad al sprake van een overdosis toerisme. Daar willen we van af. Tijd voor mee balans in de stad.

Mooie dingen ontdekken
Daarmee geeft Corona ook een kans om in te zetten naar een beter uitgebalanceerde vorm van de activiteiten en economie van de stad. Daar wordt op dit moment over nagedacht en over gesproken. Voor Zuidoost is de situatie deels anders. Wij kunnen zeker nog wat toeristen gebruiken. Er is voldoende ruimte en vooral veel mooie en interessante dingen te ontdekken in ons mooie stadsdeel. Denk aan de bijzondere architectuur en stedenbouw van de Bijlmer, dat nu beschermd stadsgezicht is. Maar natuurlijk ook de rijke Afro Caribische Cultuur met heerlijk eten, mode en muziek. Allemaal terug te vinden op onze markten en in de World of Food. Of neem het multi culturele en verbindend karakter van bijvoorbeeld Kwaku en South East parade. Helaas kunnen we er dit jaar, vanwege Corona, niet van genieten, maar we koesteren dit wel!

Wat meer leven
Zuidoost staat ook bekend om het groene karakter. Neem de groene parel De Gaasperplas en de directe omgeving van het riviertje de Gein. Heel bijzonder en goed voor mooie ontspanning. Bij ontspanning horen ook uitstapjes naar de horeca. Een sector die, net als onze culturele ondernemers, flinke klappen heeft gehad door Corona. Gelukkig zijn de horecabedrijven nu bijna allemaal weer open en zie ik ook weer meer leven. Met vaak uitgebreide terrassen. Zo is De World of Food, een van onze culinaire parels, weer tot leven gekomen. En we hebben mooie initiatieven zoals het Flying Grass Carpet, dat vanaf september op het Hoekenrodeplein neerstrijkt. Het is het decor voor dagelijks wisselende kleine evenementen zoals muziek, sport, dans en spelen. En daar hoort natuurlijk lekker eten en drinken bij. Ik roep ondernemers op om met meer nieuwe Initiatieven te komen. Dit alles uiteraard op een veilige 1.5 meter. Dit is een nieuwe balans die we moeten vinden. Als we weer te veel op elkaar gaan zitten slaat het virus weer toe met alle ellende van dien. Helemaal in lockdown is ook geen optie. Ik hoop dat iedereen haar/zijn verantwoordelijkheid pakt. Dan komen we deze crisis samen te boven. Corona kunnen we alleen samen overwinnen!

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK