Edson Sabajo Patta: “Volg je hart en weet wie je bent!”

Door: Mariam Lo Fo Wong

Edson Sabajo is éen van de oprichters van het streetwearmerk Patta. In 2004 opende Edson samen met Guillaume Schmidt hun eerste sneakerwinkel aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Ze noemden de winkel “Patta”, het Surinaamse woord voor schoen.
Wat begon als een winkel met unieke sneakers die Edson en Guillaume zelf uit New York bij elkaar winkelden, is uitgegroeid tot een succesvolle onderneming van een internationaal merk en o.a. een samenwerking met Nike. Patta richt zich op de lifestyle rondom de Hip Hop cultuur met sneakers, een eigen kledinglijn, muziek en kunst, maar er is ook een Patta Running team en een Patta Foundation die mede-organisator is van de Bijlmerrun en zich richt op jeugdeducatie.

Edson Sabajo: Volg je hart en weet wie je bent!

De roots van Edson Sabajo

Edson Sabajo (1972) is geboren en getogen in de Staatsliedenbeurt. Zijn ouders zijn van Surinaamse komaf. Hij voetbalde bij Amsterdamse voetbalclubs zoals D.C.G en Z.P.C. Om in zijn jeugdjaren zelf een mooie sneaker te betalen nam hij een krantenwijkje. Zijn interesse in andere culturen en communities in het buitenland heeft hij van huis meegekregen. “Op de middelbare school in Oost heb ik kennisgemaakt met de Hip Hop cultuur, de muziek en graffiti. Tijdens de periode dat ik op detailhandelsschool zat en een jaartje op het HBO begon de straatcultuur steeds meer aan me te trekken. Hip hop is een rode draad in mijn leven“, zegt Edson.

Wat is Hip Hop? De hiphopcultuur is van oorsprong een bredere jongerenbeweging die midden jaren zeventig is ontstaan in de zwarte achterstandswijken van New York met uitingen van graffiti, beatboxen, breakdance en rap. Hiphop begon als pure straatcultuur en bleek uiteindelijk een enorme voedingsbodem voor allerlei nieuwe creatieve uitingen. Van niets iets maken!

In 2004 opende Edson samen met Guillaume Schmidt hun eerste sneakerwinkel aan de Nieuwezijds Voorburgwal.

Met een tas vol sneakers uit New York naar Amsterdam

“De vriendschap tussen mij en Guillaume begon bij onze muzikale ontmoetingen bij Fat Beats, een platenwinkel waar ik de manager was. In die tijd draaide ik ook als DJ op party’s. Mijn vrienden kwamen uit de Amsterdamse Hip Hop scene: een cultuur met sociaal bewustzijn, eigenheid, origineel zijn, straatcultuur en muziek maken door verschillende elementen te mixen. We kregen het idee om een sneakerwinkel te beginnen omdat we net als ons netwerk unieke sneakers wilden. In 2004 begonnen we de eerste Patta-winkel met speciale edities die we zelf uit het buitenland haalden. We hadden de ambitie om unieke schoenen te verkopen die nergens anders in Europa te krijgen waren. In 2012 verhuisden we met de Patta-winkel Amsterdam naar de Zeedijk. Tegenwoordig hebben we winkels in London en Milaan en diverse Pop-up stores o.a. in Tokyo. Fans staan voor de nieuwe collectie en unieke items urenlang in de rij.’’

Patta for Life

In 2022 is de documentaire “Patta for life” op Videoland uitgekomen. Een eerbetoon aan dit Amsterdamse streetwearmerk dat met vallen en opstaan internationaal wist door te breken. De Patta Family is een solide community rondom Hip Hop, vriendschap én de kwaliteit om overvloed terug te laten stromen naar de community; met name de jeugd. Op de Patta Academy worden kansrijke jongeren klaargestoomd voor het ondernemerschap. Jongeren met goede ideeën krijgen hulp en tools om ze uit te voeren. De Patta Academy is een voedingsbodem voor creativiteit en helpt jongeren hun passie te ontdekken. Iets wat Edson zelf heeft gemist toen hij net begon.

Wat zou Edson adviseren aan jongeren die nu de ZUIDOOST&Meer lezen?

  • Volg je hart en weet wie je bent
  • Laat je niet gekmaken door mensen die roepen dat je je idee niet moet uitvoeren of die roepen dat je het wel moet doen en het zelf niet durven
  • Stop met vergelijken
  • Durf vragen te stellen
  • Wees niet bang om dom over te komen, domme vragen bestaan niet
  • Blijf nieuwsgierig, ook van mensen die er anders uitzien dan jezelf of zich anders gedragen kun je veel leren
  • Stop met oordelen

  We moeten in onze community elkaar meer waarderen. Hoe cool is het als je een compliment krijgt van iemand die zelf toffe dingen doet.

De Hiphop mindset van Patta

De mantra van Patta is, dat je niet alles hoeft te nemen, je moet ook teruggeven. We zien het als een responsiblity, zowel als mens en als Patta, vertelt Edson bevlogen.

Daarom hebben we de Patta Foundation opgezet met de Patta Academy en zit Patta in het team van de Bijlmerrun. In het begin merkte ik dat de jongeren argwaan hadden naar de Academy. Gratis educatie krijgen van toppers en er niets voor terug hoeven te doen waren ze niet gewend. Als Patta vinden we het essentieel om kennis en middelen door te geven aan de volgende generaties. Met die legacy ben ik bewust bezig, zegt Edson.

Geld

“Natuurlijk is Patta een onderneming die winst maakt. Maar de vraag blijft, hoeveel geld hebben we nodig? Onze community heeft niet van onze ouders geleerd om met overvloed om te gaan; omgaan met veel geld zonder domme dingen te doen. We zijn als Patta vanaf nul begonnen. We hebben stap voor stap geleerd om te investeren in onszelf en ons bedrijf. Geld was niet onze drijfveer maar een middel om nog meer toffe dingen te doen. Als Patta hebben we geleerd om van niets iets te maken, met minder veel doen. We hebben ownership ontwikkeld door kennis op te doen in boeken, vragen te stellen, nieuwsgierig te blijven en niet zomaar iets aan te nemen van iemand die toevallig een pak aanheeft”, zegt Edson.

Hoe bewaken Edson en Guillaume de Patta mindset in een bedrijf wat ze met zijn tweeën zijn begonnen en waar nu ongeveer 75 mensen in dienst zijn?

“We zijn een Black Independent Company en als onderneming gegroeid. We hebben intussen HR en er werken mensen die van Corporate bedrijven komen. Zodra wij een vacature uitzetten, stromen de aanmeldingen vanuit de wereld binnen. Sommigen verhuizen speciaal naar Amsterdam om bij Patta te werken. We zijn niet op zoek naar jaknikkers. Ook wij willen sparren en hebben mensen nodig die zelf nadenken, een creatieve mindset hebben of een vrijere mindset willen ontwikkelen.“

De inschrijving voor de tweede Bijlmerrun op 6 mei 2023 start op 15 oktober 2022. Kijk voor meer informatie op www.bijlmerrun.nl / www.patta.nl

 

Met de Bijlmerrun komt het bewustzijn dat de Bijlmer meer is dan Kwaku

Edson heeft, namens de Patta Foundation, samen met Charita Zandgrond en Yoshi Groen de eerste Bijlmerrun op 2 juli 2022 georganiseerd. Charita heeft een passie voor hardlopen en werkt bij het MBO College Zuidoost. Ze had de wens om de mensen in de Bijlmer in beweging te krijgen. Yoshi heeft met zijn bedrijf Indie Runner ervaring met het organiseren van hardloop evenementen en was enthousiast om een mooi parcours voor een halve marathon op te zetten.

Het doel om de Bijlmer positief op de kaart te zetten is volgens Edson ruimschoots gehaald. De run op een vlak parcours, waardoor er persoonlijke records werden verbeterd en een mooie medaille met de afbeelding van Anton de Kom, was een waar loopfeest.

Edson Sabajo: “Hoe tof zou het zijn als Kipchoge met de Bijlmerrrun meedoet?”

Onze ambitie en enthousiasme voor de volgende Bijlmerruns zijn groot. Zo zijn er de komende editie runs met kortere afstanden en is er een kidsrun. Maar er komt ook een businessloop om het bedrijfsleven en sponsoren erbij te betrekken. “De goede samenwerking met het Nederlandse bedrijf Global Sports Management, die het management doet van elite-lopers, is nu een feit. Het uiteindelijke doel is om van de Bijlmerrun een officiële internationale marathon te maken. Dit gaat een economische, maatschappelijke en positieve boost aan Amsterdam Zuidoost geven”, vertelt Edson enthousiast.

Hiervoor is het wel nodig dat de neuzen van alle betrokken organisaties dezelfde kant opstaan. Wat wij met de Bijlmerrun willen is dat er bijvoorbeeld verlichting en informatieborden langs het parcours komen te staan. Vanuit de community(wijken) in Zuidoost komen er cheering crews om de lopers aan te moedigen met een prijs voor het beste cheering team.

“Let’s build each other up!”, zegt Edson met een big smile.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK