Diëtistenpraktijk Trutchka voor een gezondere leefstijl

Trutchka

Trutchka Bouterse heeft een missie: mensen helpen om gezonder te leven. Als diëtiste geeft ze begeleiding en advies over voeding. Eén van haar adviezen: “Geloof niet alles wat je hoort.”

Niet alles wat mensen zeggen over voedsel klopt. Zo verbaasde Trutchka zich over de bewering dat kokosolie kankerdodend of cholesterolverlagend is. In Suriname heeft ze al deze mythes rondom voedsel verzameld en opgenomen in haar boek ‘Mensen hebben gezegd’. Hierin onderbouwt ze wetenschappelijk waarom deze geruchten wel of niet kloppen. Haar boek ontrafelt niet alleen voedingshypes en -mythes, maar geeft ook informatie over de spijsvertering, hongerhormonen en vasten.

Persoonlijke begeleiding
Beweringen over voedsel ontstaan vaak omdat mensen elkaar advies geven. “Maar niet elk voedingsadvies past bij elke persoon.” Dit hangt af van een aantal factoren, zoals de bouw van het lichaam, leeftijd, leefstijl, achtergrond. “Daarom kijk ik echt naar de persoon als individu voordat ik een advies geef.”

Ziekten als obesitas en diabetes komen steeds vaker voor. “Je kunt in principe eten wat je wilt, zolang je beweegt. Maar hou het beperkt.” Het gaat vaak om anders eten. Hoe meer mensen weten over de relatie tussen voeding en gezondheid, hoe beter ze zelf keuzes kunnen maken voor een goede balans. Trutchka leert ook mensen die diëten hoe ze weer normaal kunnen meedoen aan activiteiten waar voeding te pas komt.

Van mond tot anus
Diëtetiek gaat niet alleen om afvallen. Het gaat om een gezonde leefstijl. Niet iedereen moet afvallen, sommige mensen moeten juist aankomen. Trutchka is er dus ook voor advies over onder andere ondervoeding, darmproblemen en ijzertekort. “Alles wat van mond tot anus gebeurt, heeft met een diëtist te maken”, zegt Trutchka.

Volwassenen, kinderen, baby’s, ouderen. De ‘eyeopeners’ van Trutchka over voedsel en gezondheid zijn voor iedereen. Onlangs gaf ze een presentatie aan kinderen en kookt ze met ouderen terwijl ze voorlichting geeft. “Ik wil dat mensen weten hoe ze bewust kunnen omgaan met voedsel. Niemand is hiervoor te oud om te leren”, legt Trutchka uit.

Ook bedrijven en universiteiten kunnen haar inschakelen voor voorlichting of workshops. Iedereen kan langskomen voor advies, ook zonder verwijsbrief van de huisarts. Het basispakket bevat namelijk drie uur voor een bezoek aan een diëtist.

Missie
Trutchka maakte haar eerste broodtaart toen ze negen jaar oud was. Tot op de dag van vandaag is ze gepassioneerd over voedsel. Haar werk als doktersassistente en medisch secretaresse in verschillende ziekenhuizen in Nederland, en haar diëtistenpraktijk sinds 2009 dragen allemaal bij aan haar passie om een bijdrage te leveren aan een gezonde maatschappij.

Na een periode van drie jaar in Suriname, gaat ze nu aan de slag in Zuidoost. “Ik wil graag groeien in dit stadsdeel. Ik deel het liefst zoveel mogelijk kennis met de mensen om me heen. Vooral in de multiculturele samenleving, waar voeding een grote rol speelt.”

Diëtistenpraktijk Trutchka is momenteel te vinden bij Florijn 46, en Reigersbos 68 in het gebouw van Thuiszorg. Mandela.  Het boek ‘Mensen hebben gezegd’ is te bestellen via haar website: www.dietistenpraktijktrutchka.nl.

Dietistenpraktijk Trutchka

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK