De jonge gezichten van Amsterdam Zuidoost zijn te herkennen aan hun verscheidenheid

Het schooljaar is weer begonnen voor de leerlingen van IMC Weekendschool Amsterdam Zuidoost. Het eerste jaar trapte af met het vak “Ken je Klas” waar de leerlingen onder begeleiding van sociologen, antropologen en fotografen elkaar leerde kennen. In hun eindexpositie, op 17 november 2019, toonden de leerlingen hun werk aan hun ouders/verzorgers, familie en vrienden en geïnteresseerde uit de wijk die benieuwd waren naar de jonge gezichten van Zuidoost. Ook kwam er een jurylid van het Foam fotografie museum langs om het werk van de leerlingen te bewonderen.

Het vak “Ken je Klas” staat op het rooster omdat leerlingen in Zuidoost opgroeien in een kleurrijk stadsdeel met veel verscheidenheid. Tegelijkertijd hebben leerlingen niet altijd van elkaar inzichtelijk hoe het er bij de ander thuis aan toe gaat. Door wat voor omstandigheden iemand wordt gevormd, of wat een persoon maakt tot wie die is. Daarom leerde de leerlingen meer over het concept ‘‘sociale identiteit’’ en hoe deze verscheidenheid aan identiteiten kunnen worden gevangen in fotografie.

Zoals de portretten laten zien worden de leerlingen enthousiast van uiteenlopende hobby’s. De leerlingen worden dan ook gevormd door verschillende achtergronden en interesses die samen een verscheidenheid aan identiteiten creëerde. Deze kwamen samen op 17 november tijdens de expositie. Het jurylid van Foam, Tomek Dersu Aaron, was onder de indruk van de portretten en vond de manier waarop de leerlingen met licht hebben geëxperimenteerd bewonderenswaardig.

Het uitgangspunt bij IMC Weekendschool is leren voor later, door nu al ‘echt’ te doen, en daarom besloot BudgetCam camera’s te sponsoren aan de eerstejaars leerlingen. Zodat zij met een echte professionele camera konden leren foto’s van elkaar te maken. Leerlingen zijn geïnspireerd door dit vak met andere ogen naar het beroep van een fotograaf te kijken. Daarnaast hebben ze door met andere ogen naar hun klasgenoten te kijken, elkaar gevonden in hun verscheidenheid.

Een paar van de gemaakte foto’s zijn hier te zien (foam):


Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK