De Bijlmerbios is terug!

Bijlmerbios 2018
Op 24, 25 en 26 augustus vindt onder metrostation Kraaiennest alweer de vierde editie van Bijlmerbios plaats. Voor drie zomeravonden wordt de 10 meter hoge ruimte onder het metrostation weer omgetoverd tot een openluchtbioscoop. Dit jaar staat in het teken van 50 jaar Bijlmer en bijzondere relaties. Zo wordt de klassieker Wan Pipel, maar ook A United Kingdom en The Florida Project getoond. Films die op hun eigen unieke manier relaties belichten tussen culturen, bevolkingsgroepen en mensen onderling. Kortom, films die een afspiegeling zijn van het karakter van de Bijlmer. Het festival is gratis en de films beginnen om 21:00 uur.
Hoofdfilms
Vrijdag 24 augustus wordt geopent met de geheel gerestaureerde klassieker uit de Surinaamse filmgeschiedenis: Wan Pipel. De film gaat over een Creoolse economiestudent die na vijf jaar terugkeert naar Suriname en daarbij steeds sterker van overtuigd raakt dat hij thuishoort in zijn geboorteland. Een film die de relatie tussen Nederland en Suriname, alsook de Surinaamse gemeenschap een spiegel voorhoudt. Een spiegel die –ondanks dat de film uit 1976 stamt– anno 2018 nog steeds actueel is.

Zaterdag 25 augustus vervolgt A United Kingdom. Een film gebaseerd op een waargebeurd verhaal, eind jaren 40. Prins Seretse Khama, de troonopvolger in Botswana, wordt verliefd op Ruth Williams, een jonge, blanke vrouw. Hij besluit om met haar te trouwen. Hun interraciale liefdesrelatie wordt echter als schandalig ervaren, waardoor Seretse en zijn bruid voor jaren verbannen worden uit hun land en in ballingschap in Londen moeten verblijven. Een film die Afrika en Engeland mooi in beeld brengen, met af en toe scherpe spiegelingen tussen de twee.

Zondag 26 augustus wordt afgesloten met de The Florida project. Een jong meisje woont met haar moeder in een motel in de schaduw van Disney World. De zomervakantie is begonnen en het meisje vult samen met haar vriendjes de dagen op het terrein met kattekwaad. Het bijzondere aan de film is dat het een laag standpunt hanteert en ons de wereld van ongelijkheid laat zien door de ogen van kinderen. De gekozen locatie van een motel met droomfabriek Disney World in de achtergrond geeft een bijzondere lading aan alles. De film houdt op en briljante manier een maatschappelijke spiegel voor over ‘have’ en ‘have-nots’ zonder een moralistisch vingertje.

 

En verder
Voorafgaand aan iedere hoofdfilm zijn er diverse activiteiten en korte films. Vrijdag 24 augustus is er de Inbijlmeringscursus. Een quiz, waarbij op ludieke manier je kennis over de Bijlmer wordt getest.

Zaterdag 25 augustus wordt A United Kingdom voorafgegaan door de korte film De stijl van Zuidoost. In deze korte film brengt stijl antropoloog Carmen Hogenelst de visuele identiteit van Zuidoost en haar bewoners in kaart. Daar aan vooraf is er een locale kunstmarkt, waar kleding en artikelen gekocht kunnen worden. De kunstmarkt zal vanaf 16.00 uur starten.

Zondag 26 augustus wordt als korte voorfilm een clip door Pieter Glas getoond waarin een pleidooi wordt gedaan voor een skatepark in de K-Buurt.

 

Achter de schermen
Bijlmerbios is sinds de keuze voor een nieuwe locatie, 3 jaar geleden onder het metrostation, een groot succes. Initiator en programmeur van deze vernieuwde Bijlmerbios Hans Meiboom –tevens eigenaar van Studiomeiboom en Bijlmerbewoner– ziet veel mogelijkheden in Zuidoost voor juist het gebruik van de publieke en semi- publieke ruimte. Ruimtes die met de juiste programmering een positieve bijdrage kunnen leveren aan sociale en economische ontwikkelingen.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK