De 13-jarige Jarno Groote schrijft geschiedenis als lid van de eerste lichting van de KNVB jeugdraad

KNVB

Jarno Groote uit Gein zit in de 3e van St. Ignatiusgymnasium, voetbalt bij SC Buitenveldert, is fan van Cristiano Ronaldo, houdt van relaxen en het spelen van Fortnite. Sinds 31 augustus maakt hij deel uit van de jeugdraad van de KNVB met tien andere jongeren.

Op welk moment besloot je dat een adviesgevende rol binnen voetbal jou op het lijf geschreven was?
Ik zag op de website van SC Buitenveldert een oproep om je aan te melden voor de KNVB  jeugdraad. Ik bedacht me dat alle beslissingen over het jeugdvoetbal genomen worden door volwassenen. Terwijl zij lang niet altijd weten wat er leeft onder jongeren. Ik vond het dus een goed initiatief van de KNVB om jongeren ook een stem te geven. Dat is de reden waarom ik mij heb aangemeld.

Aan welke criteria moet je voldoen om deel uit te kunnen maken van deze jeugdraad?
Je leeftijd moet tussen de 13 en 18 jaar zijn. Er wordt ook verwacht dat je je mening durft te geven, dat je enthousiast bent en altijd doorzet. Uiteraard mag je niet uitgepraat raken over voetbal en moet je goede ideeën hebben over hoe voetbal nóg leuker kan worden voor jongeren.

Wat zijn jullie taken voor dit voetbalseizoen?
Onze taak is om actief mee te denken over het jeugdvoetbal. We geven advies over campagnes. We laten de stem van jongeren horen aan de KNVB. Ook komen we minimaal één keer per kwartaal bij elkaar op de KNVB  Campus in Zeist.

Als je één dag directeur zou zijn van de KNVB wat zou je dan willen veranderen aan het jeugdvoetbal?
Ik zou de jeugdcompetitie niet meer indelen naar geboortejaar (1 jan t/m 31 dec), maar naar geboortejaar en -maand kijken (1 sept t/m 31 aug). Zo voorkom je dat kinderen van bijvoorbeeld 13 jaar in een O15 competitie komen. Wat qua fysiek een groot verschil kan zijn. Daarnaast zou ik de competitie later starten in verband met de zomervakantie, waardoor ook de winterstop later valt. Dat is gunstiger, want echte kou komt meestal in januari/februari pas.

Zou deze nieuwe stap in jouw leven een job kunnen zijn die je later zou willen uitoefenen?
Ik weet nog niet helemaal welke kant ik op wil qua beroep. Ik denk wel dat de ervaringen die ik hier opdoe, bijvoorbeeld op het gebied van samenwerken, discussiëren en beslissingen nemen, van pas kunnen komen bij mijn uiteindelijke baan.

 

 

Foto: KNVB media

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK