Bijlmerbios: openluchtbioscoop onder metrostation Kraaiennest

AMSTERDAM ZUIDOOST – Op 25, 26 en 27 augustus is metrostation Kraaiennest weer de eindbestemming van filmliefhebbers. Voor drie zomeravonden wordt de 10 meter hoge ruimte onder het metrostation weer omgetoverd tot een openluchtbioscoop.

Terwijl metrolijn 53 over je hoofd wegglijdt in de avond, zit je droog en comfortabel op kringloopbanken te kijken naar onder andere de premiere van een korte film over de roemruchte geschiedenis van Bijlmerflat Gliphoeve, maar ook Moonlight, de beste film van 2017. Kortom, korte en lange films die passen bij het unieke karakter van de Bijlmer. Het festival is gratis en de films beginnen om 21:00 uur.

 

Hoofdfilms
Vrijdag 25 augustus is Dubbelspel, een film waarin de in Europa succesvolle dokter Ostrik Fiel na een afwezigheid van tientallen jaren terugkeert naar zijn geboorteplaats Curaçao. Het bezoek herinnert hem aan veertig jaar eerder, toen een ogenschijnlijk onschuldig dominospel dramatische gevolgen had voor alle betrokkenen. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Frank Martinus Arion.

Zaterdag 26 augustus het Amerikaanse drama Moonlight, dat zich afspeelt in een ruige buurt van Miami. De film volgt drie periodes uit het leven van een jonge Afro-Amerikaanse man die worstelt met zijn identiteit, mannelijkheid, seksuele geaardheid en plaats in de wereld.

Zondag 27 augustus de feelgood movie Demain tout commence, waarin Omar Sy -bekend van Intouchables- schittert. Sy speelt in deze film de playboy Samuel, die aan de Côte d’Azur een lekker leventje leidt, gevuld met feesten en een beetje werken, tot op een dag een oude onenightstand voor de deur staat met een verassing.

 

Bijzondere korte voorfilms
Voorafgaand aan iedere hoofdfilm is er een korte voorfilm. Vrijdag 25 augustus Gliphoeve, een vergeten strijd. Een film met verhalen over één van de beruchtste flats in de Bijlmer uit de jaren 1970, toen voor een groot deel gekraakt door Surinaamse activisten. De film vormt naast een radiodocumentaire de kern van een interactief verhaal dat gelijktijdig op de site van de VPRO wordt gelanceerd. Eén van de makers van deze film is Daan Dekker, auteur van ‘De betonnen droom’.

 

Foto van locatie © Hans Mooren

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK