Roy Graves en Maikel Niekoop de platenspecialisten op de markt!

In Bijlmer Pioniers leest u de verhalen van de mensen die zich op een bijzondere wijze, in de Bijlmergeschiedenis, hebben ingezet voor de gemeenschap en de opbouw van dit stadsdeel.

Door Drs. MA, Graziëlla Hunsel Rivero

[Jaren 80 – heden ]
Als je in de jaren tachtig over de gezelligste zaterdagmarkt op Ganzenhoef wandelde, werden de oren altijd gestreeld door de laatste hits van verschillende genres. Het was een feit dat je voor de nieuwste muziek altijd moest zijn bij de stand van de relaxte Roy en de goedlachse Mike. Dit duo was een begrip op de markt, een gezellige drukte rondom hun stand, want zij waren altijd in voor een vrolijke babbel over hun passie, de muziek!

SOUL EN SURINAAMSE PLATEN

“Mike en ik zijn eigenlijk de platenstand per toeval begonnen. Een oom die een reisbureau wilde beginnen, nam een platenzaak over met voorraad van Soul en Surinaamse platen die wij mochten verkopen. Dit viel zo bij ons in de smaak dat wij al na een maand de vergunning voor het marktwezen in ons bezit hadden. Wij zijn toen op de Albert Cuyp en op de Dappermarkt begonnen, maar kwamen al snel tot de ontdekking dat een groot deel van onze klanten in de Bijlmer, nu Amsterdam-Zuidoost, woonden. Het was dus een logische stap voor ons om onze activiteiten in dit deel van de stad voort te zetten.”

SWINGEN OP DE MARKT

“De Bijlmermarkt was de plek waar wij ons echt thuis voelden. Iedereen kwam meestal swingend naar onze kraam. Wij introduceerden vaak nieuwe Surinaamse of Soul platen en durven gerust te stellen dat door toedoen van ons tal van Surinaamse nummers grote hits zijn geworden in Nederland. Denk maar aan het lied “Wittie visie” van de band de “The Funmasters” ook afkomstig uit Ganzenhoef. We hebben de Surinaamse muziek geïntroduceerd bij een breed Nederlands publiek dat wandelde over de markt en de tonen bij het langslopen mee kregen. Niet alle marktkooplui waren even blij met ons, omdat zij last hadden van onze, voor hen, harde muziek! Echter, we hebben doorgedrukt en uiteindelijk kon men niet om ons heen.”

AL DOENDE LEERT MEN

“Waar wij nog altijd erg om moeten lachen is onze beginperiode. Voor het sluiten van de markt namen wij een kraam in beslag van een koopman voor wie de dag erop zat. We waren niet op de hoogte dat je voor verkopen op de markt een vergunning moest hebben. Met muziek die wij vooraf op cassettebandjes hadden opgenomen verkochten we onze platen op de Albert Cuypmarkt en daarbij probeerden wij om vooral een kraam te bemachtigen, die dichtbij café Neutraal stond (een plek waar in die tijd grote groepen Surinamers kwamen). Na een kleine week werden we door de marktmeester aangesproken dat deze manier van verkopen illegaal was. We zijn toen direct onze marktvergunning gaan aanvragen.”

Maikel

HET EINDE VAN EEN TIJDPERK

“Het multiculturele karakter van Zuidoost is wat ons altijd heeft aangetrokken. Mensen voelen zich hier thuis. Er is altijd ruimte geweest voor allerlei vormen van informele handel (winkeltjes, kleine bedrijven, etc.) Echt heel interessant. Zuidoost is groen, leeft en bruist! Met alle technologische ontwikkelingen werd de vraag naar Lp’s en cd’s minder. Wij konden er niet meer van leven en was deze handel, voor ons, helaas niet meer rendabel. We besloten toen te stoppen met onze stand op de markt.”

De vorige Bijlmer Pionier, Jenny van Dalen, stelt jullie de volgende vraag:

Wat mis je nu echt in Zuidoost en zou er volgens jullie gerealiseerd moeten worden?
“Wat wij missen zijn lounge cafés waar je naar leuke muziek kunt luisteren en kunt dansen, bijvoorbeeld, op Latin, Jazz &R&B. Verder zou een discotheek, voor jongeren, met ruimere openingstijden in het weekend zeker een mooie aanvulling zijn. Daarnaast is het voor Zuidoost wenselijk dat de politie een afspiegeling van de bewoners is.”

WAT IS JULLIE VRAAG AAN DE VOLGENDE PIONIER?

“Wij hebben eigenlijk twee vragen. Er is veel armoede in Zuidoost. Hoe kunnen wij deze groep ondersteunen? En hoe kunnen we het groeiend probleem rond zwerf afval in Zuidoost oplossen?”

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK