Bijlmer pioniers: Frits van Eyck

Frits van Eyck

In Bijlmer Pioniers leest u de verhalen van de mensen die zich op een bijzondere wijze, in de Bijlmergeschiedenis, hebben ingezet voor de gemeenschap en de opbouw van dit stadsdeel.

Frits van Eyck is oprichter en directeur van RaZo media Amsterdam. Het radiostation van de Bijlmer dat gehuisvest is in de flat Groeneveen. Een flat die sinds dit jaar toegevoegd is aan de lijst van het Nederlands cultureel erfgoed. Van Eyck zet zich al 22 jaar vol passie in voor het officiële radiostation van de Bijlmer dat onderdak biedt aan verschillende radiomakers vanuit de verschillende etnische groepen die de Bijlmer rijk is.

Gebrek aan informatie
“Radio maken is mijn ding. Eind jaren 70 ben ik begonnen bij de VPRO in Hilversum en daarna heb ik de overstap gemaakt piratenradio ‘Kankantrie’ onder leiding van onder andere Roy Wouter en Harvey Heuvel. Het smaakte naar meer en ik heb toen de overstap gemaakt naar de lokale radio in Amsterdam.
In 1997 ontstond Radio Zuidoost oftewel RaZo door een golf van verzet tegen de gevestigde orde.  Zuidoostbewoners werden door hen genegeerd en veel besluiten werden bij hamerslag genomen waardoor de bewoners cruciale informatie werd onthouden. Dit maakte dat groepen als ‘Zwart Beraad’ en het ‘Allochtonen Breed Overleg’ in actie kwamen binnen Amsterdam zuidoost. Ik heb toen het initiatief genomen om de informatiekloof te overbruggen door het inzetten van het massamedium: radio!  In de Bijlmer bestond toen al radio-omroep Metro die onregelmatig uitzond, maar niet als doel had de bewoners in specifieke programma’s te informeren over ontwikkelingen die er gaande waren in de Bijlmer. Mijn radioplan werd geaccepteerd door het stadsdeelvoorzitter Ronald Jansen en samen met het stadsdeel en veertig aangesloten organisaties werd RaZo op 22 september 1997 opgericht. De eerste uitzending was vanuit grandcafé De Kroon op 1 oktober 1997 te beluisteren in heel Amsterdam.’’

Subsidie en salto
“Natuurlijk kost radio maken minder geld dan televisie, maar financiën zijn nodig. De uitzend en de operationele kosten van RaZo moesten betaald worden. Dus kregen wij van het stadsdeel een startsubsidie en de aangesloten organisaties leverden een bijdrage in de exploitatie. Gelukkig werkte Salto, de omroepgemachtigde van Amsterdam, mee en kregen wij 100 uren zendtijd. Van de aangesloten organisaties moesten veel van de vrijwillige medewerkers bijgespijkerd worden in techniek, radio maken, presentatie, redactie en reportage maken. Dit werd gedaan door Harold Biervliet radioman van de Wereldomroep. Wij van RaZo hebben er heel veel tijd ingestoken en dat hebben wij teruggekregen in kwalitatief betere programma’s.’’

Magisch
“De combinatie van RaZo Media Amsterdam en stadsdeel Zuidoost is bijzonder. RaZo is ‘Grass roots’ en ‘future proof’, omdat aan alle spelers en stakeholders de gelegenheid wordt geboden te communiceren naar alle richtingen toe in authentieke en ook nieuwe vormen van media. Denk maar aan de sociale media. De Vergeten (bevolkings)groepen worden op die manier zichtbaar en hoorbaar. Dat recht hebben zij!  RaZo is the people’s radio. Het fenomeen radio is per definitie magisch, omdat je met woorden moet visualiseren. Dat gebeurt in programma’s zoals ‘Raw world music’, ‘ZOJazz Lounge Radio’, ‘Studio Bijlmer live’, de internationaal geprezen ‘Let’s get iree’ en de ‘Good morning show’. Dat levert mass respect op in dit digitale tijdperk waarin we leven. Het is bijna magisch realistisch!”

De Bijlmer en RaZo in ontwikkeling
“De Bijlmer van toen was vooral in het openbare domein heel open. Een plek met veel groen in alle jaargetijden. Voor mijn gevoel gingen mensen veel respectvoller met elkaar om en de infiltratie van drugsgebruikers, daklozen en criminelen kwam van buiten het stadsdeel. Niet vanuit het stadsdeel zoals er door mensen wordt gedacht. Nu ben ik van mening dat er veel onveiligheid is en er is veel groen opgeofferd aan huizenbouw.  Het aanzien en het imago van de Bijlmer/Zuidoost is door de sloop van de laagbouw en de mooie projecten van de laagbouw zodanig opgevijzeld dat iedereen zich nu in de Bijlmer wilt vestigen. Hopelijk gaat dat niet ten koste van de huidige bewoners: de Bijlmer Believers! Het radio en televisie maken ging vroeger veel vlotter en er was een constante stroom van informatie vanuit het stadsdeelkantoor en de mensen waren beter te benaderen. Er was bijvoorbeeld een wekelijks gesprek met de stadsdeelvoorzitter waarin verschillende onderwerpen werden besproken. Een programma dat veel later is overgenomen door AT5 met als titel ‘Gesprek met de burgermeester’.

Als het gaat om media in dit stadsdeel is mij grote wens dat de verschillende lokale media gaan samenwerken. Om dit bevorderen heb ik het mediaplatform Zuidoost opgericht waarin mensen vanuit de media elke maand een meeting hebben met het stadsdeelbestuur en met elkaar in gesprek gaan over cruciale thema’s.’’


More info
: www.razoamsterdam.nl | www.salto.nl/razo/

Door Graziëlla Hunsel Rivero, Foto: Jeremy Paesch

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK