Berima Amo, multitalent van Ghana naar Ganzenhoef

Berima Amo

De in Ghana geboren trompettist, producer, docent, arrangeur en artiest is tien jaar geleden met zijn familie neergestreken in de G-buurt. Zijn specialiteit is Afrikaanse muziek gecombineerd met andere wereldmuziek.

Wat betekent Amsterdam Zuidoost voor jou?
Ik woon nu al 10 jaar met mijn gezin in Amsterdam Zuidoost en ik houd van dit stadsdeel. Omdat ik in contact ben met verschillende culturen kan ik van een iedere inwoner wat leren. Dat contact inspireert mij als het gaat om mijn muzikale composities en het maakt mij, over het algemeen, een beter mens. De geluiden en het mooie karakter van de wijk waren een grote inspiratiebron voor mijn nieuwe cd.

Op welk moment in jouw leven kwam het besef dat muziek jouw passie was en wie is jouw voorbeeld geweest?
Toen ik vijf jaar oud was schreven mijn ouders me in op het John Teye instituut, een kostschool waar het onderwijs op muziek gebaseerd is. Mijn muziekdocent, meneer Desmond Appiah – Boateng en de directeur van de school, meneer OT John Teye, vonden dat ik daar alle beschikbare muziekinstrumenten moest leren spelen. Dit deed ik dan ook. De trompet echter had mijn grootste aandacht en ik ben dit instrument altijd blijven bespelen.

Je bent in Londen, New York en andere steden buiten Nederland een veel gevraagde muzikant binnen jouw genre. Hoe komt het dat Nederland jou nog niet kent?
Men stelt deze vraag heel vaak, maar op vele plekken in de wereld waar de Afrikaanse gemeenschap zich bevindt, ben ik zeker wel een bekende naam. Ik denk ook dat het ligt aan het feit dat ik onder mijn eigen naam al 10 jaar geen eigen muziek heb uitgebracht. Wel heb ik veel studiowerk gedaan en heb ik veel van de wereld gezien. Mijn familie maakt dat Zuidoost voor mij mijn thuis is. Anders zou ik elke keer weer mijn spullen pakken om in andere steden te gaan spelen.

In juli heb je jouw nieuwe album “Journey of the African drums” gereleased. Waar komt de inspiratie van jouw nieuwe album Journey of the African drum vandaan?
Een simpele Afrikaanse drum. 8 jaar geleden trad ik op in het bauxietstadje Moengo in Suriname en tijdens het concert zag ik backstage een Afrikaans uitziende drum staan. Ik pakte de drum en bracht het op het podium en begon erop te spelen. Het publiek werd helemaal enthousiast. Na het concert kwamen er mensen uit het publiek die mij erop wezen dat ik de drum precies bespeelde zoals het gespeeld moest worden.

Een jongeman zei “We weten en hebben het ook gehoord, dat wij oorspronkelijk uit Ghana komen. Maar vandaag heb je dit ook werkelijk bewezen.” Deze gebeurtenis heeft zoveel indruk op mij gemaakt dat ik na de tour besloot om mijn volgende cd “JOURNEY OF THE AFRICAN DRUM” wilde noemen.

Met wie heb je allemaal samengewerkt op dit album?
Ik had het voorrecht om samen te werken met een aantal fantastische muzikanten over de hele wereld. Zonder hen zou dit cd project niet zo uniek zijn geweest. Vanwege de ontwikkeling in studiotechnologie hebben wij dit project op 4 verschillende continenten opgenomen. Uit Zuidoost zijn percussionist Kofi Ayivor, achtergrondzangeres Vanessa Braams en zangeres Graziëlla Hunsel Rivero te horen op dit album.

Wat staat er nummer 1 op jouw muzikale bucketlist?
Op tour gaan met mijn band Nkabom Band en dat mijn muziek in elk huis te horen is. Op mijn website www.berimaamo.com is alle informatie over mijn muziek te vinden.

 

 

Door Graziëlla Hunsel Rivero

Potret Graziëlla Hunsel Rivero, Foto: Miriam van Houtert-Rijhiner.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK