Madiea Ghafoor – de regerend Nederlands kampioene op de 400 meter – startte haar carrière in de k-buurt

Madiea Ghafoor

Haar passie voor atletiek is begonnen in Amsterdam-Zuidoost. Madiea zette haar eerste stappen op de atletiekbaan in Kraaiennest onder leiding van haar eerste coach Sammy Monsels. Ze beschrijft zichzelf als sterk, leergierig en een vechter die in staat is zichzelf keer op keer naar een hoger niveau te tillen met de onvoorwaardelijke steun van haar familie.

Is het stadsdeel van belang geweest bij de keuze om aan atletiek te gaan doen?
Jazeker! Er was een atletiekbaan en club in Zuidoost en dat maakte het makkelijk voor mij om er te trainen. Het is het begin van mijn carrière geweest.

Je bent inmiddels Nederlands topatlete. Welke stappen heb je moeten zetten binnen deze sport om dit niveau te bereiken?
Na een paar jaar in Zuidoost te hebben getraind, ben ik van club veranderd en was ik begonnen met trainen in het Olympisch Stadion onder leiding van Oscar Terol en Urta Rozenstruik. Dat heb ik een aantal jaren gedaan en eind 2016, na de Olympische Spelen in Rio, heb ik besloten om een grote stap te zetten in mijn carrière. Ik startte met trainingen in Arnhem op Papendal, het topsportcentrum van Nederland.  De Amerikaanse Rana Reider, die onder andere training geeft aan Dafne Schippers, Christian Taylor (2x Olympisch Kampioen hinkstapspringen) en Shara Procter (verspringster heeft zilver gewonnen op het WK in Beijing), werd mijn nieuwe coach.

Je verbreekt het een na het andere persoonlijke record. Hoe zet jezelf ertoe jezelf steeds te verbeteren?
Jezelf verbeteren kan alleen als je in jezelf gelooft en als je er op de juiste manier hard voor werkt met het juiste team.

Je bent net in Berlijn en Polen geweest. Hoe heb je deze toernooien ervaren?
Het EK in Berlijn was een top toernooi als ik achteraf terugkijk. Ik heb voor het eerst individueel gelopen op een outdoor toernooi op de mooiste afstand: de 400 meter. Ik heb de finale bereikt en ben 8e van Europa geworden. Dit jaar heb ik mijn persoonlijk record dik verbeterd van 52.27 naar 51,12. In de atletiekwereld is dat een hele grote progressie.

Je geeft ook clinics. Welke boodschap wil je de deelnemers van jouw clinics meegeven?
In de clinics wil ik mensen kennis laten maken met mijn sport en met mijn onderdeel, de 400 meter.

Welk advies zou je jongeren uit Zuidoost willen meegeven die ook topniveau willen gaan sporten?
Ik geloof sterk dat iedereen talent heeft of dat nu in de sport is of in een ander vakgebied. Zorg dat je de kansen pakt die je krijgt en ga er altijd 100% voor als je in iets gelooft. Dan zal je alles bereiken wat je maar wilt.

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK