Annet van Hoorn van Ubuntu Stadstuin Zuidoost

AMSTERDAM ZUIDOOST – Aan de voet van metrostation Holendrecht werken buurtondernemers en buurtbewoners sinds vorig jaar april samen in hun duurzame stadstuin Ubuntu. Vorig jaar was het een braakliggend stuk land, nu levert de tuin genoeg groente en kruiden op om te verkopen, er is een fietsenmaker, een tweedehandswinkel, een viskweker annex grillbar, er is een café en je kunt er moestuinieren. De tuin is er voor iedereen en werkt als een coöperatie. In juli 2016 ontving de tuin een subsidie van stadsdeel Zuidoost als startup wijkonderneming.

 

Op het eerste gezicht is het gezellig rommelig. Maar er zit systeem in: de containers zijn kleine winkeltjes, het Tuinhuis bestaat uit twee slim omgetimmerde containers. Het middendeel bestaat uit de Ubuntutuin en de moestuintjes die bewoners er huren.

 

Veel vraag naar dit soort plekken
Initiatiefnemer Annet van Hoorn is er trots op: “Het was een zwaar jaar, we hebben hard gewerkt, maar het lukt! Ik ben het meest trots op het feit dat het echt werkt, dat we de ondernemers deze plek kunnen bieden en dat bewoners door ons op het idee zijn gekomen om iets te ondernemen. Er komen hier mooie ideeën op! Veel mensen willen hier wel een container om iets te ondernemen en geld te gaan verdienen!”. Dat laatste is niet onbelangrijk: er werken ook vrijwilligers, maar het doel van Ubuntu is dat buurtbewoners kunnen gaan leven van de inkomsten uit hun eigen onderneming.

 

Samenwerken loont
De coöperatievorm bestaat al heel lang en is nog steeds springlevend. Annet van Hoorn heeft er bewust voor gekozen: “We hebben nu twintig leden en we vormen een platform voor sociaal ondernemers. Deze vorm heeft voordelen, want we kunnen zo makkelijker samenwerken en juridische en financiële zaken besteden we uit aan leden. Als coöperatie kunnen we ook makkelijker praten met banken en de gemeente: die hebben liever een gesprekspartner dan twintig verschillende.”

 

Tijdelijke locatie
De stadstuin is mobiel opgezet. Dat was een voorwaarde omdat dit terrein binnenkort bebouwd wordt. De tuin is dus op zoek naar een andere plek. Annet van Hoorn: “De tuin is er voor bewoners en door bewoners, maar er moeten dan wel bewoners in de buurt zijn die er hun groente komen kopen, die er een kopje thee drinken, die komen moestuinieren en die er hun fiets laten maken. Daarnaast moet een nieuwe plek ook een stadslandbouwbestemming hebben. We willen heel graag op het Stadspark op de A9 terechtkomen, dat zou fijn zijn, midden tussen de bewoners! Maar we willen hoe dan ook graag in het Amstel III-gebied blijven. We kunnen een grote rol spelen om plekken te verlevendigen door mensen bij elkaar te brengen, mensen uit de buurt en mensen uit bedrijven.”

 

Toekomstplannen
Naast de verhuizing aan het eind van het jaar zijn er nog veel plannen. Annet van Hoorn licht toe: “We willen volgend jaar een Buurtcamping organiseren, een B&B in de pipowagen maken, meer workshops ontwikkelen, ook voor kinderen. We hebben bij het Oranjefonds een aanvraag ingediend om een programma te maken om mensen in stapjes op te leiden. Ze doen werkervaring op en ze krijgen een nieuw netwerk. Ze kunnen meewerken bij een onderneming die er al is of ze kunnen van ons leren en het zelf gaan doen. We willen dat op onze manier doen, we blijven leren van elkaar.”

 

Meedoen of een buurtmoestuin?
Meedoen als bedrijf, ondernemer of bewoner? Kijk op de website van Ubuntu: http://ubuntustadstuin.nl/. Zelf een moestuin in uw buurt opzetten? Kijk op de website van gemeente Amsterdam:  https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/maatsch-initiatieven/wijktuinieren/

 

Foto: Alphons Nieuwenhuis

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK