50 jaar topsport in 50-jarige Bijlmer

50 Jaar Topsport In De Bijlmer

Op zaterdag 29 december werd het magazine ‘50 jaar topsport in de Bijlmer’ feestelijk uitgereikt aan de vijftig topsporters die voor het magazine geïnterviewd zijn. Henny Pleizier, Luciën Carbin, Madiea Ghafoor, Raymond Joval en Regian Eersel zijn slechts een paar namen van de talrijke aanwezigen. De uitreiking van het magazine was officieel het einde van de vele festiviteiten in het afgelopen jubileumjaar van de 50-jarige Bijlmer.

Kraamkamer van de sport
Rond vijf uur s ‘middags wordt de zaal in het Ziggo Dome langzaamaan gevuld met de vele topsporters die Amsterdam Zuidoost de afgelopen vijftig jaar heeft gezien. De avond begint met een applaus voor de topsporters, maar ook voor de supporters van de topsporters die jaren langs de lijn hebben gestaan en hebben toegejuicht. In de openingstoespraak benadrukt Bas van Sprew, stadsdeelsecretaris Amsterdam Zuidoost, hoe belangrijk Zuidoost voor de topsport is. ‘’Topsport en Zuidoost zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zuidoost is de kraamkamer van de sport.’’

Enith Brigitha
Het eerste exemplaar van ‘50 jaar topsport in de Bijlmer’ werd door Bas van Sprew overhandigd aan zwemster Enith Brigitha. Ruim vijfendertig jaar geleden begon de nationale en internationale geroemde topsportster met zwemmen. ‘’Ik begon te zwemmen in de jaren 70’, ik ben daarmee de eerste donkere zwemster ooit.’’ In haar topsportcarrière werd Enith Europees-, Wereld- en Olympisch kampioene, hierbij sleepte zij meerdere medailles binnen.

Kampioenenmakers
Ook Andro Bottse, commissievoorzitter van de Sport Talentenfonds Zuidoost, was aanwezig. In zijn toespraak riep hij de ‘kampioenenmakers van Zuidoost’ op het podium: Raymond Joval, Luciën Carbin en Henny Pleizier. Een belangrijke vraag voor het Sport Talentenfonds Zuidoost werd besproken: wat moet er nog gebeuren om meer kampioenen te kweken in Zuidoost? Raymond Joval wist hier wel een antwoord op. ‘’Naast locaties beschikbaar stellen om te sporten is het ook belangrijk dat er evenementen zoals ‘Glory’ worden georganiseerd in Zuidoost om nog meer talenten te creëren.’’

A touch of gold
De kampioenen aten na de toespraken en de overhandiging van het magazine nog een hapje en vertrokken vervolgens met zijn allen naar de spectaculaire sportshow ‘A touch of gold’ die in de Ziggo Dome werd gehouden.

De topsporters uit de Bijlmer die geïnterviewd zijn en aanwezig waren bij de uitreiking.

 

Bas van Sprew met zwemster Enith Brigitha.

 

De ‘kampioenenmakers’ van Zuidoost met Andro Bottse. Van links naar rechts: Andro Bottse, Luciën Carbin, Henny Pleizier en Raymond Joval.

 

Een kijkje in het magazine.

 

Topsporter Jerry Morris plaatst net als de andere sporters een handtekening in het magazine.

 

Er wordt hier en daar geproost.

 

Aanwezigen kletsen gezellig bij.

 

Topsporter Abigail Vlieger na het in ontvangst nemen van het magazine.

 

Het stadsdeel Zuidoost mag natuurlijk ook niet ontbreken.

 

Er wordt gezamenlijk een hapje gegeten.

 

Slechts een deel van het lekkere (en gezonde) eten dat aanwezig was.

 

De first lady of jazz van Zuidoost, Graziëlla Rivero Hunsel zingt het publiek toe.

 

Al met al was het een geslaagde avond met veel blije gezichten zoals die van topsporter Shiva Gadjradj!

Het magazine ‘50 jaar topsport in de Bijlmer’ werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam, Stadsdeel Zuidoost, 50 Jaar Bijlmer, Sport Talentenfonds Zuidoost en Bijlmer&Meer.

 

 

Foto’s: Fred Rotgans

 

Deel dit bericht op social media

Leave a Reply

Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK