Zaterdag 1 juli jongstleden was een historische dag

Voor Nederland en zeker voor Zuidoost. Koning Willem-Alexander maakte niet alleen zijn excuses voor het Nederlands aandeel in het slavernijverleden, maar vroeg ook om vergiffenis. Daarmee toont hij zich een voorbeeld voor alle westerse landen met een vergelijkbaar verleden.

Het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost is goed te spreken over de toespraak van het koningshuis. De koning lijkt zich te realiseren wat deze excuses betekenen voor de toekomst van de nazaten van tot slaaf gemaakten en nazaten van slavenhouders. Zijn toespraak beschouwen we dan ook als een forse stap in ons streven naar gelijke behandeling. Ook is het een bevestiging van het commitment dat de Nederlandse regering in december via minister-president Rutte heeft afgegeven. Een commitment om de ongelijkheid weg te werken die het slavernijverleden tot op de dag van vandaag veroorzaakt.

Respectvolle optreden van de koning

Kortom, we waarderen dit respectvolle optreden van de koning. Hij heeft zich namens het koningshuis en het Nederlandse volk verontschuldigd voor deze donkere bladzijde uit onze geschiedenis en het leed dat nazaten van tot slaaf gemaakten nog steeds treft. Met de excuses van minister-president Marc Rutte en van koning Willem-Alexander toont Nederland zich een voorbeeld voor alle westerse landen met een vergelijkbaar verleden.

Discriminatie op de arbeidsmarkt moet stoppen

We moeten het momentum vasthouden door de ruimte achter de komma met vette letters af te drukken. Laten we nu discriminatie op de arbeidsmarkt stoppen. Laten we nu zorgen dat alle Nederlanders de eerlijke versie van de geschiedenis kennen, dat bedrijven ophouden met het discrimineren van mensen met een kleur en dat scholingsadviezen langs een objectieve lat verlopen. Als de koning en minister-president nu echt de daad bij het woord willen voegen, kunnen ze op ons rekenen. Samen kunnen we dan eindelijk die nare geschiedenis voorgoed achter ons laten. Ze mogen ons uitnodigen in Den Haag, maar we nodigen hen alvast van harte uit voor een gesprek in de Bijlmermeer.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK