Wendy Ruijfrok: “Freerunnen is voor iedereen.”

“Toen ik jonger was, had ik nooit verwacht dat ik zo zou groeien in de sport.” Inmiddels is de 16-jarige Wendy Ruijfrok een ervaren freerunner en vertegenwoordigt ze Nederland tijdens het  WK freerunnen in Japan in 2021.

 

“Freerunnen is creatief omgaan met je leefomgeving. Vetter tricks en salto’s verwerken in een mooie manier om van A naar B te komen.” Zeven jaar geleden kwam ze in aanraking met de sport tijdens het Gymnastiekgala.  Ze schreef zich spontaan in voor een freerun-wedstrijd en won de eerste titel in de damescategorie. Een aanwezige coach spoorde haar aan te komen trainen bij de Freerun University in Amsterdam. “En toen werd ik helemaal verliefd op de sport.”

 

Open deuren

Freerunnen kan in elke ruimte, binnen of buiten. Elke freerunner heeft een eigen voorkeurstijl, waardoor een wedstrijd vrij lastig te jureren is. “Mijn freerun-stijl is heel vloeiend. Ik sta erom bekend in de freerun-wereld dat ik mijn bewegingen altijd in elkaar laat doorlopen. Bij mijn landing ben ik eigenlijk al bezig met de volgende beweging. Ik doe ook aan dansen dus ik vind het leuk om een choreografie te maken.”

De freerun-sport heeft meerdere deuren geopend voor Wendy. Niet alleen haar liefde voor de sport is gegroeid, maar ze mag ook meespelen in reclames. Grote merken zijn ook geïnteresseerd in het freerunnen omdat het een unieke sport is en veel aandacht trekt. Wendy maakt ook onderdeel uit van een groeiende community die elkaar motiveert en steunt. In maart 2021 vertrekt ze naar Japan om deel te nemen aan de eerste editie van de wereldkampioenschappen voor freerunners. Ze is één van de weinige vrouwelijke freerunners in TeamNL. “Mensen zien freerunnen vaak als gevaarlijk en aggressief en denken daarom dat het een sport voor jongens is. Maar dat is totaal niet waar. Het is voor iedereen.”

Dromen

De jonge sportvrouw wil het freerunnen in de toekomst combineren met acteren. Ze werkt dan ook aan haar toekomst met de volle overtuiging dat dromen werkelijkheid kunnen worden. “Blijf doorgaan. Als je iets echt wilt en er hard voor werkt, dan komt die droom uit. Hard werken met een ‘open mind’.

Deel dit bericht op social media
Zuidoost&Meer

GRATIS
BEKIJK